Baterka, Adaptér, Nabíječ, Dynamo. To je jen výběr z třiceti různých piv, která nabízí jablonecký minipivovar Volt. Ročně uvaří ve sklepích vily nedaleko přehrady patnáct set hektolitrů nepasterizovaného a nefiltrovaného piva.
Větší množství už zdejší dvounádobová varna nepojme. I proto čeká pivovar stěhování do nové provozovny v nedaleké Liberecké ulici. Ta bude mít kapacitu až dvacet tisíc hektolitrů, a to už by Volt zařadilo mezi střední pivovary.
„Jestli se mezi ně dostaneme, to uvidíme. Nám zatím postačí, když budeme moci vyrábět na jednom místě, dnes totiž kvůli nedostatečné kapacitě vaříme i v jiných pivovarech, třeba náš ležák Jiskra vyrábíme i v Dalešicích, kde se natáčel film Postřižiny,“ prozrazuje sládek Voltu Martin Palouš.
Minipivovar, který svým jménem odkazuje na vynálezce Alessandra Voltu, vznikl v Jablonci před pěti lety. První rok v něm uvařili sedmdesát hektolitrů piva, druhý už desetkrát tolik a dnes jsou na plné kapacitě 1500 hektolitrů za rok. Dalších zhruba tisíc hektolitrů uvaří ve spřátelených pivovarech.
Až se přestěhuje výroba do nového, zůstane v současné vile už jen restaurace a penzion a ve sklepích zkušební laboratoř, kde budou sládci zkoušet nové recepty, případně do nich pouštět létající neboli kočovné pivovary.
Oproti tradičním pivovarům vyrábí Volt nefiltrované a nepasterizované pivo, vařené v malých objemech. I proto je jeho cena vyšší. Zato ale dostane zákazník chuťově zajímavější mok, s větším obsahem chmele i s ovocem.
Mezi nejoblíbenější ležáky patří Jiskra, kterou vaří v již zmiňovaných Dalešicích, a pak Prezidentský speciál. „Ten vaříme tady v Jablonci a loni vyhrál titul regionální potravina roku v Libereckém kraji. Co se týče svrchně kvašených piv, tak nabízíme jedenáctku s názvem Adaptér, která vznikla v době covidové, a Baterku, to je patnáctka,“ přibližuje sládek. Vloni vyhlásila organizace Sdružení přátel piva Volt třetím nejlepším minipivovarem v zemi.
Stále více jsou v oblibě i takzvané kyseláče, kdy při výrobě „zkazí“ pivo laktobacily, které požírají bílkoviny a vytvářejí kyselinu mléčnou. Právě ta pak může za kyselost. Následně se pivo převáří, projde kvašením a pak se do něj přidá ovoce.
„Zkoušeli jsme meloun, ale moc tam cítit není, ani mango není nějak výrazné. Nejvíce je znát malina a maracuja. A na tanku máme teď i další novinku, což je Gose, kyselé pivo, do kterého přidáváme himálajskou sůl a pak i borůvku. Je to starý německý styl piva,“ dodává Martin Palouš.
S názvy piv pomáhají i samotní zákazníci. Prostřednictvím sociálních sítí vymýšlejí ta nejlepší jména. A tak v nabídce nechybí třeba Baterka, Nabíječ, Pojistka či Protinožec.
Sládek počítá s tím, že letošní tržby se během letních měsíců dostanou přes milion korun, a pokud se podaří pivovaru prorazit více i v kamenných hospodách, mohly by růst i přes zimu.
Navíc má naději, že nově ochutnají jablonecké pivo i zákazníci v Anglii. Představí ho tam pivovar Budvar, který se rozhodl pro export vybraných řemeslných piv z několika českých minipivovarů.
Ostatně ochutnat výrobky některých českých minipivovarů budou moci lidé i v Jablonci. V září totiž Volt pořádá festival Voltáž, kde představí ten nejlepší výběr. A v letošním roce se v jednom ze stánků budou čepovat i americká řemeslná piva.
Většinovým vlastníkem minipivovaru Volt je společnost QF Investment a její majitel Milan Zemánek. Menší podíl pak patří majiteli firmy Eleven Martinu Křenkovi a Romanu Gaalovi, který je zároveň jednatelem Voltu. QF Investment je dceřinou společností Meritonu, firmy, která patří do investiční skupiny Miton.
14. 8. 20214 min
Český byznys
Jana Pšeničková
redaktorka Forbes Česko
Redakci Forbesu posílila v roce 2021, kdy do něj přešla z regionálního zpravodajství Českého rozhlasu. Ráda se potkává s inspirativními a zajímavými lidmi, fascinuje ji kriminalistika a psychologie, obdivuje architekturu a design, miluje rychlá auta a motorky. Mezi její koníčky patří cestování, tanec, běh, plážový volejbal a kavárenský svět.