Kvůli možnému zákazu dovozu ruské ropy, který zvažují západní státy, jsou evropské akcie na ročním minimu. Případný zákaz dovozu ropy budí obavy z dalších inflačních tlaků a ze zpomalení hospodářského růstu.

Panevropský index STOXX 600 ztrácel kolem desáté hodiny 3,8 procenta na 405,86 bodu. Hlavní index německé burzy DAX odepisoval 4,6 procenta na 12 489,49 bodu.

Od rekordního závěru z 5. ledna tak už ztratil více než 20 procent, a dostal se tak do takzvaného medvědího trhu. Do této fáze se zpravidla píše o korekci. Index STOXX 600 pak minulý týden ztratil sedm procent. Utrpěl tak nejhorší týden od března 2020, kdy vypukla pandemie covidu-19.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli uvedl, že Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Připojit by se k němu mohlo i Japonsko.

Nejvíce dnes ztrácejí na burze akcie maloobchodních podniků, výrobců automobilů a bank, které klesají o pět až sedm procent. Zisky si připisují pouze akcie ropných a těžařských společností, které těží z rostoucích cen ropy a plynu.

Evropské akciové trhy navázaly na pokles akcií v Asii. Tamní indexy uzavřely na mnohaměsíčních minimech. Stejně tak padá i Pražská burza, jejíž index PX klesl dopoledne o šest procent, v 11:30 byl na 1227,27 bodu.

Níže uzavíral naposledy loni na začátku srpna. Kromě technologické firmy Avast ztrácejí všechny tituly, nejvíce Erste Bank a Komerční banka, jejíž cenné papíry odepsaly dopoledne kolem 12 procent. Pojišťovna VIG zlevnila o sedm procent a o necelých pět procent přišel i energetický ČEZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu.