Výčet pozitivních vlastností brusinek na naše zdraví je velkorysý. Obsahují mnoho cenných vitaminů a minerálů a známe je především jako velkého pomocníka při léčbě zánětu močových cest.

Pojďme ale nyní vyzdvihnout jejich příjemně nakyslou chuť, které dodává ještě větší šmrnc pikantní nádech čerstvého zázvoru. Parádní dvojice, která vám může zpříjemnit méně i více prosluněné podzimní dny. Ve spojení se sladkým, po zázvoru a ořeších voňavým, korpusem nemáte šanci tomuto lahodnému koláči odolat. „Zmrzlé“ brusinky jej navíc perfektně ozdobí.

Brusinkovo-zázvorový koláč

Na koláč o průměru 20 cm potřebujete:

  • 150 g zázvorových sušenek 
  • 80 g pekanových ořechů
  • 40 g vlašských nebo lískových ořechů 
  • 40 g tmavého třtinového cukru
  • 90 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 225 g krupicového cukru
  • 320 g čerstvých (nebo mražených) brusinek
  • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 120 ml vody
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 90 g másla pokojové teploty

Na dohotovení:

  • 150 g krupicového cukru + na obalení
  • 180 ml vody
  • 100 g čerstvých (nebo mražených) brusinek
  • Čerstvé snítky tymiánu a lístky máty

Postup

  1. Zázvorové sušenky, ořechy a cukr rozmixujte v mixéru na jemnou drobenku. Přilijte rozpuštěné máslo a nejlépe rukama zapracujte. Těsto přemístěte do formy o průměru 20 cm a pořádně utiskejte na dno i po stranách (okraj by měl mít výšku okolo 2,5 až 3 cm). Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 15 minut, dokud korpus lehce neztmavne a nezpevní. Po upečení nechte vychladnout.
  2. V hrnci smíchejte 150 g cukru s brusinkami, zázvorem, vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu a na mírném plameni povařte asi 15 až 20 minut, dokud brusinky nepopraskají a směs nezhoustne. Nechte ji zchladnout a poté přendejte do mixéru. Rozmixujte směs dohladka a následně protlačte skrze jemné síto pomocí vypouklé strany lžíce. Zbavíte se tak nežádoucích slupek.
  3. Vejce a žloutky se špetkou soli, citronovou kůrou a šťávou a zbylým cukrem (75 g) šlehejte metličkou nad vodní lázní do zhoustnutí. Nepřestávejte šlehat po celou dobu. Zabere vám to přibližně 10 minut a zajistíte tak tepelnou úpravu vajec v náplni. Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  4. V ten moment zašlehejte k vaječnému základu po kouskách změklé máslo. Jakmile se spojí dohromady, vmíchejte brusinkovou směs. Hotovou náplň nalijte do upečeného korpusu téměř po okraj. Pro uhlazení náplně formou opatrně poklepejte či zatřeste. Koláč dejte zatuhnout alespoň na dvě hodiny do lednice.
  5. Mezitím v hrnci přiveďte k varu cukr s vodou. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, potrvá to asi 10 minut. Stáhněte z plamene a po chvíli vmíchejte brusinky. Jakmile se obalí v sirupu, vyjměte je pomocí děrované naběračky a nechte pár minut oschnout na pečicím papíru nebo jiném podkladu. Postupně je pak obalte ze všech stran v krupicovém cukru a odložte na tác či talíř, kde zaschnou.
  6. Vychlazený koláč ozdobte v cukru obalenými (a klidně i neobalenými) brusinkami, snítkami tymiánu a lístky máty. Můžete použít i rozmarýn nebo jinou bylinku. Nakrájejte na porce a podávejte.

Poznámka: Pokud by snad pro někoho byla chuť náplně příliš kyselá, může zkrátka přitvrdit s množstvím cukru.