Nejlepší vanilkové rohlíčky s největší pravděpodobností pekla vaše maminka, babička, tetička či kdokoli jiný, koho si dosadíte do své voňavé vánoční vzpomínky. S nikým takovým nemáme ambici se poměřovat, proto se vydáváme do jiných končin vánočního cukroví. Pistáciové rohlíčky se také doslova rozplývají na jazyku (sláva máslu a žloutkům!), ale mají zábavnější barvu a o něco nezvyklejší chuť. Nalijte si vaječňák, pusťte koledy a pojďte se trochu naladit na Vánoce!

Pistáciové rohlíčky

Potřebujete:

  • 180 g nesolených loupaných pistácií
  • 200 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 bio citron
  • ¼ lžičky soli

Na ozdobu (lze vynechat):

  • Čokoláda na vaření + lžíce oleje
  • 20 g nesolených loupaných pistácií
  • Moučkový & vanilkový cukr

Postup

  1. Pistácie jsou nejlepší ty blanšírované bez slupky, protože jejich barva je nejzářivější, ale poslouží i ty jen vyloupané ze skořápek, jen potom počítejte se zemitějším odstínem (nebo si dopomozte kapičkou zelené potravinářské barvy). Ořechy rozmixujte nebo umelte na jemnou moučku.
  2. Rukama nebo v robotu namleté pistácie propracujte s máslem, moukou, cukrem, žloutky, citronovou kůrou (strouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká) a solí, těsto zabalte do folie a nechte v lednici do druhého dne odležet.
  3. Z těsta si vždy odkrojte jen kus, se kterým budete pracovat. Vyválejte ho na tenkého hada (cca 7 mm průměr), pokrájejte na kousky a ty přímo na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujte do rohlíčku/podkovy. Kousky skládejte s rozestupem, aby se vám neslepily – v troubě skoro dvakrát nabudou.
  4. Před pečením nechte plechy ještě 30 minut v chladu (v lednici nebo třeba venku) zatuhnout, rohlíčky si lépe udrží svůj tvar a neroztečou se. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 8 až 10 minut, až začnou lehce růžovět. Vyndejte a nechte vychladnout na plechu.
  5. Ještě horké rohlíčky můžete rovnou na plechu posypat moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem či zrníčky vanilkového lusku. Nebo je nechte holé a po vychladnutí máčejte do čokolády. Tu rozpusťte s trochou oleje, přelijte do úzkého hrníčku a rohlíčky v ní částečně máčejte nebo štětcem potírejte jen z vrchní strany. Opatrně oklepněte přebytek čokolády, odložte na mřížku, posypejte nasekanými pistáciemi a nechte zatuhnout. Pistáciové rohlíčky jsou nicméně skvělé i jen tak, vždy je ale nechte v dobře uzavřené dóze alespoň týden odležet.

Tip: Na polevy a pečení je skvělá čokoláda v pecičkách, třeba 70% hořká Allnature je výborná. Zbylou čokoládu z namáčení směle ještě pár dnů uschovejte a poté přidejte do nepečených rumových kuliček.