Jednoduchý chlebíček plný sušeného ovoce, ořechů a rumu v sobě koncentruje všechny chutě, které o Vánocích potřebujete. Zužitkovat do něj můžete i všelijaké zbytky z pečení cukroví, prolít ho takovým množstvím rumu, které zvládnete, a radovat se z něj podstatně dřív než z klasické vánočky. Šťastné a veselé!
Biskupský chlebíček se sušeným ovocem
Na rumové ovoce potřebujete:
- 100 g rozinek
- 100 g sušeného ovoce (meruňky, višně, brusinky, švestky…)
- 80 g rumu + 2 až 3 lžíce na přelití
- 100 g kandované citrusové kůry
- 120 g ořechů (pistácie, vlašské, mandle, pekany…)
Na těsto:
- 150 g změklého másla
- 100 g tmavého cukru
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky mletého nového koření
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
Co ještě lze přidat:
- 50 až 100 g sekané hořké čokolády
- 50 až 100 g marcipánu
Postup
- Větší kusy sušeného ovoce nakrájejte na velikost rozinek a spolu s nimi v kastrůlku zalijte rumem. Dolijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno, a za občasného míchání 5 minut povařte, až ovoce změkne a nabobtná. Vmíchejte kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru a nahrubo nasekané ořechy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Formu na biskupský chlebíček vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (díky tomu se dostane i do rohů formy) a troubu vyhřejte na 180 °C.
- Změklé máslo prošlehejte s cukrem, kořením a solí a postupně vmíchejte vanilku, vejce, mouku, kypřicí prášek a nabobtnalé ovoce s ořechy. Rozetřete do připravené formy a pečte 40 až 45 minut.
- Ihned po vytažení z trouby chlebíček přelijte dalším rumem (výborná je i kombinace rozpuštěného másla s rumem jako u koláčů), nechte 15 minut ve formě, poté vyndejte na mřížku a nechte dochladnout. Nejlépe se krájí až druhý den.
Tip: Do chlebíčku použijte zbylé sušené ovoce, ořechy a čokoládu z vánočního cukroví. Čokoládu buď nasekejte přímo do těsta, nebo s ní upečený vychladlý koláč přelijte. Hodí se také marcipán, který můžete taktéž (ve formě malých kousků) přimíchat do těsta.