Plněné batáty jsou skvělým obědem či večeří na ty dny, kdy se vám nechce stát dlouho v kuchyni a hledáte recept téměř bez práce. Tu totiž odvede převážně vaše trouba. Díky fazolím je pokrm bohatý na vlákninu a bílkoviny, sladké brambory jsou zase plné vitaminu A, který podpoří zdraví očí a celkovou imunitu, což je při současných změnách počasí rozhodně potřeba! Lehký limetkový jogurtový dresing k nasládlým batátům výborně pasuje a koriandr zase dodá asijský šmrnc. Pro vegany stačí čedar a jogurt vyměnit za veganskou alternativu.
Plněné pečené batáty s černými fazolemi
Na 4 porce potřebujete:
- 4 velké batáty
- 1 velkou cibuli
- 4 stroužky česneku
- 120 g vyzrálého čedaru
- 250 g vařených černých fazolí
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 zralé avokádo
- 1/2 limetky
- 70 g bílého jogurtu
- Sůl & pepř
- hrst koriandru
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a menší plech vyložte pečicím papírem. Batáty řádně omyjte a několikrát ze všech stran propíchněte vidličkou. Položte na plech a pečte cca 60 až 80 minut dle jejich velikosti. Raději je po 50 minutách zkontrolujte, zda se nepřipalují. Upečené batáty by měly být kompletně měkké.
- Mezitím, co se batáty pečou, si připravte náplň. Cibuli pokrájejte najemno, česnek na tenké plátky a stonky koriandru nasekejte, lístky si ponechte k podávání. Pokud používáte fazole v nálevu, sceďte je, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Čedar nastrouhejte nahrubo.
- Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, jakmile je horký, přisypte pokrájenou cibuli a za občasného míchání ji nechte zesklovatět, trvá to několik minut. Ke světle hnědé cibuli přisypte česnek a stonky koriandru a krátce opečte do zlatohněda. Přidejte fazole, osolte a opepřete, promíchejte a nechte pár minut za občasného míchání opékat, dále odstavte z plotny a nechte vychladnout. Vychladlou fazolovou směs smíchejte s nastrouhaným sýrem.
- Jakmile jsou batáty zcela měkké, vyndejte je z trouby a nechte chvíli vychladnout, troubu však nevypínejte. Slupku batátů podélně rozřízněte a batáty lehce rozevřete, abyste vytvořili kapsu. Tu naplňte fazolovou směsí se sýrem a vložte zpět do trouby na asi 15 minut či do té doby, dokud není sýr zcela rozpuštěný a fazole teplé.
- Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a oloupejte. Pokrájejte ho na kostičky, lístky koriandru pokrájejte nahrubo. Jogurt smíchejte se lžící oleje, přidejte limetkovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte do hladkého dresinku.
- Upečené batáty přendejte na talíře, poklaďte avokádem a lehce polijte jogurtovým dresinkem. Nakonec ozdobte lístky koriandru, posypte hrubozrnnou solí a podávejte.