Chřestovou sezonu je třeba patřičně vytěžit. Uhlířské špagety, které známe jako špagety carbonara, chutnají díky úžasné krémové omáčce skvěle samy o sobě. Chřest a bylinky jim ale nasazují korunu – ne nadarmo se říká, že chřest je králem zeleniny.
Chřest jídlo osvěží a v chuti odlehčí. K tomu mu pomůže i směs bylinek. K bazalce, petrželce a estragonu můžete přidat i nějakou další, co máte rádi. Nebo nahraďte čerstvý estragon, který je hůře dostupný, svou oblíbenou bylinkou. Bude se hodit například pažitka, oregano nebo tymián.
Jarní špagety carbonara s chřestem
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g špaget
- 100 g zeleného chřestu
- 3 žloutky
- 50 g parmezánu
- 1 lžíce nadrobno nakrájené bazalky
- 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- 1 lžička nadrobno nakrájeného estragonu
- 1 lžíce olivového oleje
- 60 g na kostičky nakrájené uzené pancetty
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Citron k podávání
Postup
- Špagety dejte vařit do osolené vroucí vody.
- Chřest nakrájejte našikmo na kousky velké asi 5 cm. Žloutky promíchejte s parmezánem a nakrájenými bylinkami.
- V pánvi rozehřejte olivový olej a pancettu pěkně do červena a křupava opečte. Přidejte chřest a asi minutu opékejte.
- Z hrnce, kde se vaří těstoviny, odeberte cca dvě naběračky (½ hrnku) vody a za stálého míchání přilívejte ke žloutkům s parmezánem. Dejte prozatím stranou.
- Těstoviny uvařené al dente přendejte kleštěmi rovnou z hrnce do pánve s pancettou a chřestem. Vodu z těstovin nevylívejte. Na chvíli sporák vypněte (1 až 2 minuty). Předejdete tak tomu, že se žloutky srazí. Přilijte žloutkovou směs do pánve a na úplně mírném plameni míchejte asi minutu. Během té doby do pánve přilijte podle potřeby tolik vody z těstovin, aby vám vznikla krásně krémová omáčka.
- Na talíři podle chuti okořeňte čerstvě mletým pepřem. Servírujte s parmezánem a plátky citronu.