Pro základ čínské rýžové kaše congee by vám stačila pouze rýže a voda. Jakmile však propůjčíte rýži chuť už od začátku vaření, perfektní výsledek vám budiž odměnou. Místo vody použijte vývar a rýži dochuťte zázvorem, česnekem a solí. Před podáváním posypejte congee smaženou šalotkou a houbami shiitake. Zakapejte chilli olejem a osvěžte jarní cibulkou s pažitkou. Tento final touch dotáhne congee k chuťové i vzhledové dokonalosti.

Congee, nebo také zhou, je extrémně jednoduché na přípravu. Rýže se zkrátka vaří do doby, než se skoro rozpadne. Jde o velmi výživné, snadno stravitelné, uklidňující a rovněž ekonomické jídlo. Ačkoli se dá jíst během celého dne, v asijských zemích je obzvláště populární ke snídani. A právě vzhledem k dobré stravitelnosti i složení surovin se často podává při nemoci či nachlazení. Nebo jen tak pro radost a požitek z dobrého jídla.

Čínská rýžová kaše congee

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 1 hrnek jasmínové rýže (250 g)
  • 8 až 9 hrnků vývaru (2 až 2,25 l)
  • 5cm kousek zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl

Na šalotku a shiitake:

  • 3 až 4 lžíce řepkového oleje
  • 2 šalotky
  • 80 g čerstvých hub shiitake

Dále:

  • Zelená část jarní cibulky
  • Čerstvá pažitka
  • Chilli olej

Postup

  1. Rýži oplachujte v cedníku asi minutu pod tekoucí vodou. Vložte ji do většího hrnce a zalijte zprvu dvěma litry vývaru. Přidejte najemno nastrouhaný zázvor, česnek a sůl (v závislosti na slanosti vývaru).
  2. Přiveďte rýži k varu. Plamen poté ztlumte na střední nebo lehce nižší tak, aby se rýže stále vařila. Za občasného míchání vařte 30 až 35 minut. Rýže krásně zkřehne, ale ještě se nebude rozpadat.
  3. Pokračujte ve vaření dalších 20 až 30 minut, dokud se rýže téměř nerozpadne. Průběžně dle potřeby dolévejte vývar a míchejte častěji než v předchozím kroku. Přilitím vývaru congee lehce zřeďte, tekutější congee naopak o trochu déle povařte. Výsledkem by měla být jemná kašovitá konzistence.
  4. Mezitím v pánvi rozehřejte olej a smažte na něm natenko nakrájenou šalotku dozlatova. Za častého míchání to zabere asi 10 až 15 minut. Šalotku nechte okapat na papírové utěrce. V omaštěné pánvi pak zprudka osmahněte na plátky nakrájené houby shiitake.
  5. Congee naservírujte do misek a podávejte horké. Pro veganskou verzi posypejte congee připravenou šalotkou a houbami shiitake. Přidejte nakrájenou jarní cibulku s pažitkou. Nezapomeňte na chilli olej, který zpestří chuť a ještě více podtrhne léčivou stránku čínské rýžové kaše.

Rýže: Pro jemnou chuť doporučujeme použít rýži jasmínovou. Můžete ji však nahradit jinou dlouhozrnnou i střednězrnnou bílou rýží. Abyste i tak docílili preferované konzistence, stačí upravit poměr tekutiny k použitému druhu rýže.

Obměny: Congee je neuvěřitelně přizpůsobivé. Pochodíte s ním u veganů, vegetariánů i masožravců. V základu tomu uzpůsobte druh vývaru a navrch zvolte oblíbené přísady. Nejen vegetariáni si pochutnají na congee s různě upravenými vejci, kimchi, křupavým tofu či mořskou řasou kombu.

Ke congee se hodí rovněž všechny druhy masa a ryb. Vyzkoušet můžete i kombinaci s krevetami nebo tuňákovými vločkami.

Chuť congee vylepšíte ochuceným olejem, sójovou omáčkou, sezamovými semínky, praženými arašídy, čerstvým zázvorem či bylinkami. Oblíbenou přísadou jsou rovněž smažené tyčinky youtiao, které seženete ve vybraných asijských potravinách.