Přestože příprava trhaného masa trvá dlouho, neobnáší mnoho práce. To nejdůležitější za vás totiž udělá trouba. Téměř bez práce si tak pochutnáte na vynikajícím, rozpadajícím se masu, které do svých vláken perfektně vsákne sos nebo omáčku. Například poctivou domácí barbecue omáčku, která se u vás stane hitem obzvlášť v období grilovaček. Skvěle doplní nejen trhané maso, ale i steaky, kebaby a burgery.

Na přípravu trhaného masa se hodí prorostlejší části hovězího masa s obsahem kolagenu, který dodá chuť i šťavnatost. Ideální je hovězí krk. Krk se mimochodem hodí i k namletí na zmiňované burgery. Jako další se nabízí kližka nebo plec. Připravit se dá případně i z libovějšího hrudí.

Trhané maso můžete podávat i s jinými druhy omáček, než je BBQ, a to jak studenými, tak teplými. Podávat ho lze také s řadou příloh – od pečiva přes různě upravenou zeleninu až po bramborovou kaši. Skvěle však chutná v tacos s kořeněnou majonézou a čerstvými rajčaty s cibulí a petrželí.

Tacos s trhaným hovězím masem s domácí BBQ omáčkou

Na 4 porce masa potřebujete:

  • 800 g hovězího krku
  • Olej (olivový nebo řepkový)
  • Sůl & pepř
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Rozmarýn
  • Tymián

BBQ omáčka:

  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené mleté papriky
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1,5 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce bourbonu
  • 300 g pasírovaných rajčat
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Dresink:

  • 3 lžíce majonézy
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • Sůl

Dále:

  • 3 rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • Hladkolistá petržel nebo koriandr
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Avokádo
  • Kukuřičné placky, případně jiné tortilly

Postup:

  1. Maso ze všech stran osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte 1 až 2 lžíce oleje a maso zprudka ze všech stran opečte, aby se zatáhlo.
  2. Cibuli nakrájejte na klínky, česnek nasekejte nadrobno a vložte do pekáče. Podlijte trochou vody – stačit bude 1 až 1,5 cm. Maso vložte do pekáče a přidejte pár snítek rozmarýnu a tymiánu. Přiklopte a hodinu pečte při 180 °C. Poté troubu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 5 hodin. Během pečení doplňujte vodu, aby hladina stále dosahovala cca 1 cm. Během pečení maso také výpekem přelévejte. Upečené maso natrhejte na vlákna.
  3. Než se dopeče maso, připravte BBQ omáčku. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli restujte dozlatova. Přidejte cukr a minutu až dvě míchejte na středním plameni. Přidejte protlak, najemno nakrájený česnek a uzenou papriku. Míchejte další minutu. Zalijte směsí worcesteru, octa a bourbonu a dál míchejte. Nechte tekutinu trochu odpařit. Zhruba za 2 minuty zalijte pasírovanými rajčaty, osolte a opepřete a na mírném ohni vařte 15 až 20 minut do zhoustnutí. Po dovaření promixujte tyčovým mixérem.
  4. Smíchejte ingredience na dresink – majonézu, koření a sůl a prozatím uložte do lednice.
  5. Rajčata rozkrojte na čtvrtiny a zbavte tekutých částí se semínky. Nakrájejte na malé kostičky a přendejte do mísy. Cibuli a hrst petržele či koriandru nakrájejte najemno a přidejte k rajčatům. Podle chuti zakápněte citronem a olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte.
  6. Upečené a natrhané maso promíchejte s BBQ omáčkou. Placky opečte nasucho na pánvi, naplňte masem, avokádem nakrájeným na kostičky, rajčatovou salsou a pokapejte dresinkem.