Mungo fazolky mají olivově zelenou barvu a svůj původ v Indii. Jsou velmi lehkou, snadno stravitelnou potravinou s velkým obsahem živin a bílkovin. Jejich chuť je velmi (pří)jemná a skvěle kombinovatelná se zeleninou, rýží, indickým chlebem naan či plackami čapatí.

A právě z mungo fazolí připravíte neobyčejně lahodný a výživný dhal, tradiční pokrm Indů. Jeho chuť je lehce pikantní a aromatická (po typické směsi koření) i svěží (po citronové šťávě a čerstvém koriandru). Ještě větší pikantnost zajistí zakápnutí chilli olejem, větší jemnosti pak docílíte přídavkem kokosového mléka.

Mungo dhal

Na 4 porce potřebujete:

  • 200 g zelených mungo fazolí
  • 1 cibule
  • ½ chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 až 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vrchovatá lžička mleté ​​kurkumy
  • 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu 
  • 1 zarovnaná lžička mletého koriandru
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 600 ml horké vody
  • 200 ml kokosového mléka + na zakápnutí
  • Šťáva z ½ citronu
  • Sůl (1 až 2 lžičky)
  • ¼ lžičky cejlonské skořice
  • ½ lžičky koření garam masala
  • Pár listů pískavice (microgreens nebo klidně sušené)
  • Svazek čerstvého koriandru
  • Chilli olej na zakápnutí
  • Naan k podávání

Postup

  1. Zelené mungo fazole oplachujte pod tekoucí vodou, dokud nebude čirá. Pak je nechte v cedníku okapat. Cibuli a chilli papričku nakrájejte nadrobno. Česnek se zázvorem nastrouhejte najemno.
  2. V hlubším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do zlatohněda. Přidejte chilli papričku (množství i pálivost upravte dle svých preferencí) a po chvilce rovněž zázvor s česnekem.
  3. Jakmile se chutě rozvoní, přidejte smíchanou kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a kajenský pepř. Krátce orestujte a následně vmíchejte rajčatový protlak. Za stálého míchání jej nechte ztmavnout.
  4. Přidejte okapané mungo fazole a asi minutku míchejte. Přilijte horkou vodu a kokosové mléko. Obsah hrnce přiveďte k varu, poté plamen ztlumte a zčásti přikrytý dhal vařte asi 30 minut.
  5. Fazole za tu dobu pěkně změknou a dhal získá požadovanou jemně hustou konzistenci. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody či mléka. Pokud chcete směs hustší, naopak protáhněte dobu varu.
  6. Nyní dhal ochuťte citronovou šťávou a solí. Přidejte skořici a koření garam masala, listy pískavice a část listů čerstvého koriandru. Nechte ještě cca 5 minut společně probublat, aby se chutě rozvinuly.
  7. Dhal naservírujte do hlubokých talířů či misek, posypte čerstvým koriandrem, podle chuti zakápněte chilli olejem nebo trochou kokosového mléka a podávejte s teplým indickým chlebem naan.

Jak dlouho namáčet: Zelené mungo fazole je dobré před použitím namočit alespoň na dvě hodiny. Delší pobyt ve vodě jim ale neuškodí a klidně je nechte „vykoupat“ i přes noc. Pak je pořádně propláchněte a nechte okapat.

Žluté mungo fazole: Ve zdravých či asijských potravinách seženete i loupanou variantu s typicky žlutým odstínem. Oloupané mungo fazole se již namáčet nemusí.

S čím podávat: Dhal je výborný s různými druhy indických placek (naan, čapatí), s nadýchanou rýží, quinoou nebo klidně jen tak samotný s hrstí čerstvých bylinek.