Cupcakes zkrátka zbožňujeme. Jsou malé, roztomilé a akorát jedna porce. No dobře, klidně si můžete dát dva nebo rovnou tři, my vás za to soudit nebudeme! Prim v nich hrají čokoláda, třešně a sladká šlehačka, tedy kombinace, která se jen tak neomrzí. A protože sezóna těchto šťavnatých plodů je velmi krátká, žádá si pořádný dezert.
Pokud dáváte přednost maxi verzi pro dospělé, vyzkoušejte také náš Black forest dort.
Black forest cupcakes (s třešněmi a mascarpone krémem)
Na 12 kusů potřebujete:
- 120 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- špetku soli
- 2 vejce
- 90 g řepkového oleje
- 100 g podmáslí, popřípadě mléka
- 70 g vychladlé silné filtrované kávy
Na náplň:
- 300 g třešní
- 30 g krupicového cukru
- špetku skořice
- 2 lžíce rumu
Na krém:
- 250 g smetany ke šlehání
- 150 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
Na dokončení:
- třešně
- nasekaná čokolády
- odebraná třešňová šťáva
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C a formu na muffiny vyložte košíčky. V míse smíchejte mouku, kakao, cukr, kypřící prášek, sodu a sůl. V druhé míse prošlehejte vajíčka s podmáslím a olejem, poté obsah obou mís spojte a vymíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte vychladlou kávu. Hladké řidší těsto nalijte do připravených košíčků a vložte do předehřáté trouby na cca 18 minut. Těsto před vyndáním raději vyzkoušejte párátkem.
- Během pečení připravte třešňovou náplň. Třešně omyjte, vypeckujte a nasypte do kastrůlku. Přidejte cukr a skořici a za občasného míchání vařte do úplného změknutí a zhoustnutí na konzistenci džemu, trvá to několik minut. Během vaření můžete odebrat trochu šťávy na ozdobu. Nakonec přidejte rum a nechte vychladnout. Ve vychladlých korpusech udělejte pomocí lžičky malý důlek a naplňte je hustou třešňovou náplní.
- Nyní připravte krém. Mascarpone lehce prošlehejte, poté přilijte smetanu a vyšlehejte do hladkého a hustého krému. Nakonec přidejte moučkový cukr a jen krátce prošlehejte.
- Krém přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou či zdobící špičkou a nastříkejte ho na jednotlivé korpusy. Na závěr ozdobte čerstvou třešní, třešňovou šťávou a nasekanou čokoládou. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 30 minut.