Recept na krevetovou laksu s kuřetem už na Forbes máme. Jedná se o vydatnou polévku z východní Asie, kterou si ovšem můžete dát i ve veganské verzi s tofu. Ta je navíc ze samých relativně dostupných surovin. Základ každé laksy tvoří kořeněná zeleninová pasta a kokosové mléko, musí být tak akorát ostrá, plná nudlí, zeleniny a bylinek.

vegan polevka laksa s tofu

Veganská polévka laksa s tofu (4 porce)

Na laksa pastu potřebujete:

  • 1 šalotka
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 5 kešu ořechů
  • cca 2 cm čerstvého zázvoru
  • hrst čerstvého koriandru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu

Na polévku:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 stonek citronové trávy
  • 250 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • šťáva z poloviny limety

K podávání:

  • stonková brokolice
  • houby shimeji
  • bezvaječné nebo rýžové nudle
  • bílé tofu
  • sůl
  • olej
  • mungo klíčky
  • chilli papričky
  • čerstvý koriandr
vegan polevka laksa s tofu

Postup

  1. Nejprve si připravte základní pastu, která polévce dá charakteristickou exotickou chuť. Do food procesoru dejte střední šalotku, chilli papričky, oloupaný česnek, kešu ořechy, oloupaný čerstvý zázvor, koriandr, olej a sójovou omáčku. Společně rozmixujte dohladka, pak přidejte kurkumu a mletý římský kmín a znovu společně mixujte.
  2. Vzniklou pastu přendejte do hrnce a na velmi mírném plameni ji zvolna restujte cca 5 minut (pozor, aby se nezačala připalovat). Pak přilijte zeleninový vývar a stonek citronové trávy, vařte cca 10 minut. Přilijte kokosové mléko a polévku dochuťte hnědým cukrem a limetkovou šťávou. Nakonec do polévky dejte krátce provařit brokolici a houby shimeji (případně je můžete připravit na páře z vařící polévky). 
  3. K servírování osmažte na pánvi na trošce oleje nakrájené osolené tofu. Nudle uvařte zvlášť v osolené vodě, rýžové nudle po uvaření propláchněte studenou vodou (pšeničné proplachovat nemusíte). 
  4. Laksu servírujte se smaženým tofu, nudlemi, zeleninou, čerstvým koriandrem, chilli a mungo klíčky.