Neodbývat se, nestrávit v kuchyni déle než dvacet minut, a přitom si skvěle pochutnat. Skutečnosti, které oceníme po celý rok, nejlépe pak v horkých letních dnech. Těstoviny jsou zaručeně vhodnou volbou, co se rychlé přípravy týče. Pak už jen záleží, jaký tvar zvolíte a jaké chutě jim propůjčíte.
Vyzkoušejte pro jednou rigatoni či paccheri, jejichž vroubky s přehledem zachytí omáčku a duté vnitřky pohltí i větší kousky ingrediencí, které jsou v ní obsaženy. Těstoviny s lilkem, rajčaty a ricottou jsou vskutku lahodnou kombinací, kterou skvěle osvěží čerstvá bazalka i citronová kůra.
Těstoviny s ricottou, lilkem, cherry a sušenými rajčaty
Na 4 porce potřebujete:
- 300 g těstovin (rigatoni, paccheri)
- 1 až 2 lžíce másla
- 1 větší šalotka
- 2 stroužky česneku
- 300 g lilku
- 10 cherry rajčat různých barev
- 150 g sušených rajčat v oleji
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 300 g pasírovaných loupaných rajčat
- Sůl & pepř
- Špetka muškátového oříšku
- 120 g ricotty
- Kůra z 1 bio citronu
- Strouhaný parmezán
- Listy čerstvé bazalky
Postup
- Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Sceďte je a vodu z nich prozatím ponechte.
- V hlubší pánvi mezitím rozehřejte máslo. Osmahněte na něm krátce nadrobno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek.
- Přidejte lilek nakrájený na menší kousky a chvilku orestujte, podle potřeby přilijte další olej (například ten ze sušených rajčat). Pak přidejte napůl překrojená cherry rajčata a plátky sušených rajčat.
- Vmíchejte protlak s pasírovanými rajčaty a vše společně pár minut povařte. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Vše promíchejte s ricottou a podle potřeby podlijte odloženou vodou z těstovin. Nakonec přidejte rigatoni a nechte všechny chutě propojit.
- Rigatoni rozdělte do talířů. Zastrouhněte je citronovou kůrou, posypejte strouhaným parmezánem a čerstvými lístky bazalky.