Neodbývat se, nestrávit v kuchyni déle než dvacet minut, a přitom si skvěle pochutnat. Skutečnosti, které oceníme po celý rok, nejlépe pak v horkých letních dnech. Těstoviny jsou zaručeně vhodnou volbou, co se rychlé přípravy týče. Pak už jen záleží, jaký tvar zvolíte a jaké chutě jim propůjčíte.

Vyzkoušejte pro jednou rigatoni či paccheri, jejichž vroubky s přehledem zachytí omáčku a duté vnitřky pohltí i větší kousky ingrediencí, které jsou v ní obsaženy. Těstoviny s lilkem, rajčaty a ricottou jsou vskutku lahodnou kombinací, kterou skvěle osvěží čerstvá bazalka i citronová kůra.

Těstoviny s ricottou, lilkem, cherry a sušenými rajčaty

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g těstovin (rigatoni, paccheri)
  • 1 až 2 lžíce másla
  • 1 větší šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g lilku
  • 10 cherry rajčat různých barev
  • 150 g sušených rajčat v oleji
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 300 g pasírovaných loupaných rajčat
  • Sůl & pepř
  • Špetka muškátového oříšku
  • 120 g ricotty
  • Kůra z 1 bio citronu
  • Strouhaný parmezán
  • Listy čerstvé bazalky

Postup

  1. Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Sceďte je a vodu z nich prozatím ponechte.
  2. V hlubší pánvi mezitím rozehřejte máslo. Osmahněte na něm krátce nadrobno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek.
  3. Přidejte lilek nakrájený na menší kousky a chvilku orestujte, podle potřeby přilijte další olej (například ten ze sušených rajčat). Pak přidejte napůl překrojená cherry rajčata a plátky sušených rajčat.
  4. Vmíchejte protlak s pasírovanými rajčaty a vše společně pár minut povařte. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  5. Vše promíchejte s ricottou a podle potřeby podlijte odloženou vodou z těstovin. Nakonec přidejte rigatoni a nechte všechny chutě propojit.
  6. Rigatoni rozdělte do talířů. Zastrouhněte je citronovou kůrou, posypejte strouhaným parmezánem a čerstvými lístky bazalky.