Na slávkách mám ráda ten „samodochucovací“ efekt potom, co se teplem otevřou a dokonale dotvoří mořskou chuť jídla… A to ať už je připravujete tradičně na bílém víně, nebo sáhnete po exotičtějším receptu, jako je třeba ten dnešní v podobě rychlého kokosového kari.

Mušlové kari se slávkami

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 kg čerstvých slávek jumbo
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžička rybí omáčky
  • Šťáva z 1 limety
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • Čerstvý koriandr nebo thajská bazalka
  • Dušená rýže k podávání

Postup

  1. Nejprve mušle důkladně propláchněte v cedníku studenou vodou a očištěte jejich schránky. Otevřené a poškozené mušle vyhoďte.
  2. Ve velké pánvi nebo woku na oleji orestujte na měsíčky nasekanou šalotku a na plátky nakrájený česnek. 
  3. Asi po minutě přidejte krátce zarestovat červenou kari pastu a celý stonek citronové trávy. Následně do pánve nalijte kokosové mléko. Omáčku dochuťte rybí omáčkou, limetovou šťávou a hnědým cukrem. Vařte ji asi tři minuty.
  4. Nyní do pánve dejte čerstvé slávky a pánev přiklopte. Asi po pěti minutách je hotovo – slávky se otevřou a mořská voda dochutí a dosolí omáčku. Mušle, které se neotevřely, vyhoďte. 
  5. Slávky podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem nebo thajskou bazalkou.