Vrchol léta je bohužel za námi, ale salátová sezona tím rozhodně končit nemusí. Možná že s klesajícími teplotami klesá i vaše chuť na svěží misky plné čerstvé zeleniny. Stoupat bude potřeba teplých jídel, což otevírá dveře teplým salátům. Tento lilkový salát s pečenými batáty a čočkou je příjemně vyvážená záležitost. A to jak po stránce chuťové, tak výživové.

Čočku beluga můžete v salátu nahradit čočkou puy nebo jinou luštěninou, kterou máte rádi. Jako další alternativa se nabízí quinoa, která se hodí i do jiných salátů. A pokud máte rádi baklažány, zkuste i italskou klasiku Parmigiana di melanzane.

Veganský salát z pečeného lilku, batátů a čočky

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 malé lilky (500 g)
  • 1 středně velký batát (300 g)
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 50 g černé čočky beluga (nebo zelené drobnozrnné čočky puy)
  • Semínka granátového jablka

Zálivka:

  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky bílého sezamu
  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného koriandru
  • 8 až 10 lístků máty
  • Sůl

Dip k podávání:

  • 3 lžíce kokosového jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl
  • 1/3 lžičky koření sumah
teply cockovy salat s pecenymi lilky a bataty

Postup

  1. Lilky zbavte stopek. Poté nakrájejte na klínky, resp. na osminky. Pokud máte větší a delší baklažán, překrojte jej napůl. Lilek ze všech stran osolte a nechte 45 minut vypotit.
  2. Lilky omyjte pod studenou vodou a dobře vysušte papírovou utěrkou. V misce rozmíchejte 1,5 lžíce olivového oleje, špetku soli, mletý pepř, koriandr, uzenou papriku a sušený česnek a v marinádě lilky dobře obalte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte si místo ještě na batát.
  3. Batát oloupejte a nakrájejte na klínky. V čisté misce zakápněte trochou oleje, osolte a opepřete a promíchejte. Položte vedle lilku na plech a společně pečte v troubě vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch cca 20 minut doměkka.
  4. Čočku se špetkou soli vařte pozvolna doměkka. Sceďte.
  5. V misce promíchejte ingredience na zálivku: oba oleje, javorový sirup, citronovou šťávu, sezam, nadrobno nakrájený koriandr a mátu a sůl. Zálivku vmíchejte do okapané čočky.
  6. Promíchejte ingredience na dip a z granátového jablka vytlučte zrníčka. Na talíře naservírujte pečenou zeleninu. Posypejte ochucenou čočkou a semínky granátového jablka. Podávejte s kokosovým dipem.

Co je to sumah: Toto koření má tmavě červenou barvu, lehce nakyslou chuť a seženete ve specializovaných obchodech s kořením nebo v některých online supermarketech. Sumah můžete využít k dochucení ryb, kebabů, pilafů, luštěninových pokrmů, salátů atd. Používá se zejména v orientální a středomořské kuchyni.

teply cockovy salat s pecenymi lilky a bataty