Na skvělé Pasta al Tartufo nemusíte jezdit až do Itálie, s naším receptem si je s chutí připravíte i doma. Lanýže jsou lahodnou delikatesou ukrývající velmi silnou a lehce zemitou chuť i vůni, které jen těžko odoláte. V na první pohled jednoduchých těstovinách lanýžová chuť vynikne nejlépe.
Lanýž seženete ve specializovaných e-shopech, prodejnách či italských delikatesách, dostupné bývají i ve velkých hypermarketech či online supermarketech. Těstoviny použijte buď spaghetti, tagliatelle, chitarry či jiné podlouhlé tvary.
Pasta al Tartufo – těstoviny s lanýžem
Na 2 porce potřebujete:
- 250 až 300 g čerstvých těstovin
- 200 g zeleninového vývaru
- 100 g másla
- 50 g Parmigiano-Reggiano + na ozdobu
- 15 g černého lanýže
- 20 g lanýžového oleje
- Sůl & pepř
Postup
- Velký hrnec naplňte horkou vodou, řádně osolte a dejte vařit. Vývar nalijte do pánve a nechte zredukovat na cca polovinu, trvá to několik minut. Mezitím nastrouhejte parmezán najemno, asi 10 g lanýže nakrájejte na tenké plátky, zbylých 5 g také nastrouhejte najemno.
- Do zredukovaného vývaru přidejte na kostky pokrájené máslo. Jakmile se rozpustí, pomocí metličky začněte v pánvi lehce šlehat a vytvořte hladkou emulzi. Jakmile je omáčka kompaktní, hustá a lehce našlehaná, stáhněte z plotny a vmíchejte nastrouhaný lanýž, parmezán, lanýžový olej, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Současně přidejte do vroucí vody čerstvé těstoviny a uvařte dle návodu výrobce. Jakmile jsou těstoviny al dente, ihned je přímo z vody přesuňte do hotové emulze. Přilijte také trochu těstovinové vody – cca 50 ml, a těstoviny spolu s omáčkou promíchejte. Již znovu nezahřívejte. Omáčka by měla obalit veškeré těstoviny a být dokonale sametová jako u těstovin cacio e pepe, pokud je stále až moc hustá, přilijte ještě trochu těstovinové vody.
- Hotové těstoviny naservírujte na talíř, lehce opepřete, přidejte plátky lanýžů a lehce zasypte nastrouhaným parmezánem.
Tip: Pokud používáte těstoviny sušené, počítejte s delším vařením, hotové těstoviny by měly přijít přímo do emulze, začněte tedy s jejich vařením dříve.