Dopřejte si při neděli americkou „poctivku“ oděnou do českých národních chutí: šťavnatý burger s trhaným uzeným vepřovým, křenovou majonézou, křupavým zelím a samozřejmě rozteklým sýrem.

Podobně vyladíte i řecký burger s koprem a fetou, vietnamský burger à la Bánh mì nebo blízkovýchodní falafel burger.

burger s trhanym veprovým uzenym, zelim a krenovou majonezou

Burger s trhaným uzeným žebrem, zelným salátem, křenovou majonézou a sýrem

Na 4 burgery potřebujete:

  • 1 kg uzených vepřových žeber
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce čerstvého křenu
  • ¼ červeného špičatého zelí
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g sýru (blaťácké zlato, uzený 45% eidam)
  • 4 burgerové housky
trhane veprove maso uzene

Postup

  1. Žebra pokrájejte na menší kusy, zalijte vodou, aby byla těsně ponořená a pod poklicí vařte 1 až 1,5 hodiny doměkka. Sceďte, vývar použijte viz níže, maso nechte trochu vychladnout a oberte.
  2. Majonézu dochuťte čerstvě nastrouhaným křenem, množství upravte dle jeho pálivosti.
  3. Zelí rozčtvrťte, vykrojte tuhý středový košťál a zbytek nakrouhejte na tenké nudličky. Na burgery vám budou stačit 4 pořádné hrsti zelí. K zelí přidejte sůl, čerstvě mletý pepř, olej a citron a rukama pořádně promačkejte, aby zelí změklo a zkřehlo.
  4. Housky rozpulte a opečte. Maso prohřejte na pánvi. Na spodní housku naneste zelí, překryjte horkým masem a kousky sýru (já dávám blaťácké zlato, které se dobře roztéká) a přiklopte vrchní částí housky pomazané křenovou majonézou.

Tipy & triky:

burger s trhanym veprovým uzenym, zelim a krenovou majonezou