Recept na kapustovou polévka s cizrnou a arašídy je inspirován africkým arašídovým ragú, a byť tato kombinace zní neobvykle, společně suroviny fungují velmi dobře. Polévka je krásně hustá i bez mouky, sytá díky arašídům a luštěninám, plná zdravých batátů a kapusty či jiné zelené zeleniny a chutná i bez živočišných produktů. Zázvor, česnek, římský kmín a chilli vás navíc příjemně prohřejí.
Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan a January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti, a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.
Africká arašídová polévka s kapustou, cizrnou a batáty (veganská)
Na 4 velké porce potřebujete:
- 3 lžíce oleje
- 1 velkou cibuli
- 1 lžíci čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- Chilli dle chuti
- Sůl
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- 1 lžičku mletého koriandru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400ml plechovku drcených rajčat
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 g sladkých brambor (2 kusy)
- 450 g očištěné kapusty (½ hlávky), špenátu nebo kadeřávku
- 400g plechovku cizrny nebo bílých fazolí
- ¾ hrnku arašídového másla
- ¼ hrnku nesolených arašídů
- Čerstvý koriandr
Postup
- Najemno pokrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor a nasekaný česnek a chilli dle chuti asi 6 minut společně na oleji opékejte, až cibule zesklovatí. Během restování dost osolte.
- K cibuli přidejte koření a protlak, ještě pár vteřin míchejte a zalijte rajčaty a vývarem. Přidejte na kostky nakrájené oloupané batáty, osolte a vařte asi 15 minut doměkka.
- Mezitím rozčtvrťte kapustu, odstraňte z ní tuhé středové košťály a listy nakrájejte na cca 1 x 3 cm velké proužky, aby se polévka dobře jedla lžící. Přidejte ji spolu se scezenou cizrnou a arašídovým máslem do hrnce, chvilku povařte, až kapusta změkne, a případně dosolte nebo chuť dolaďte trochou citronové šťávy.
- Podávejte posypané sekanými arašídy, chilli a čerstvým koriandrem.
Masová varianta: Pokud jíte maso, polévku uvařte z kuřecího vývaru a na závěr do ní přidejte obrané maso. Případně k opečené cibuli přidejte kousky kuřecích prsou, společně ještě chvíli restujte a poté postupujte jako v receptu.