Když se na trhu objeví sluchátka poháněná umělou inteligencí, může to znamenat dvě věci. Buď hysterie kolem generativní AI dosáhla svého vrcholu, nebo stojíme na začátku revoluce podobné, jako když v roce 1987 kanadská firma AdLib vynálezem zvukové karty ukončila éru primitivních zvukových čipů v počítačích a zábavní elektronice. Kam na této škále spadají sluchátka Google Pixel Buds Pro 2?

První generaci svých sluchátek uvedl Google na trh před dvěma lety, a i když to nebyl špatný hardware, dnes by zaujaly už jen těžko, navíc přes ucházející potlačení hluku spadají stále do kategorie běžných doplňků, kterým se ve Forbesu obyčejně nevěnujeme.

Jejich druhá generace, která v každém sluchátku skrývá samostatný AI čip Tensor A1, je ovšem úplně jiný případ. Když pro nic jiného, tak proto, že mají de facto binární budoucnost – buď potichu odstartují trend, který změní budoucnost, nebo si je za deset let budeme prohlížet v technickém muzeu mezi fenomény, které předběhly svou dobu.

Zatím to vypadá na tu druhou možnost, a to hlavně díky komfortu, který spojení umělé inteligence a zvukového zařízení přináší. Není to poprvé, kdy firmy zkoušejí spojení AI a sluchátek. Pomineme-li trochu horkou jehlou ušitá sluchátka Nothing Ear with ChatGPT, o podobné spojení se pokoušel už Samsung se svými Galaxy Buds 3. Právě díky uživatelské přívětivosti jsou však sluchátka od Googlu v lecčem přelomová.

info Foto Forbes Česko

Na rozdíl od výše jmenovaných se navíc Google rozhodl jít vlastní cestou s designem, který nekopíruje Apple AirPods Pro. Je až neuvěřitelné, že sluchátka vybavená vlastním AI čipem a na „buds“ sluchátka poměrně velkými a kvalitními 11mm měniči mají každé velikost jen 22,74 mm × 23,08 mm × 17,03 mm a váží méně než pět gramů (4,7 g se střední ušní koncovkou). Jsou dokonce menší než předchozí „hloupější“ model a celkově se řadí mezi nejmenší sluchátka na trhu.  

Větší velikost a váha zůstaly u dobíjecího pouzdra, které zabírá 25 mm × 49,9 mm × 63,3 mm. I se sluchátky uvnitř váží 65 gramů. To je přijatelná daň za funkce, které Pixel Buds nabízí. Disponují bezdrátovým dobíjením, reproduktorem, který umožňuje sluchátka „prozvonit“, když je někde zapomenete, a baterií, která vydrží sluchátka udržet v provozu údajně až 48 hodin – 12 hodin při jednom poslechu.

Uvedené extrémní hodnoty mají ale jeden háček. Platí jen tehdy, pokud deaktivujeme aktivní potlačení hluku (Active Noise Cancellation neboli ANC), což je jedna z hlavních funkcí, které nově vypomáhá umělá inteligence. A bez funkce ANC sluchátka rychle ztrácejí větší část svého kouzla. Při reálném testu sluchátka se zapnutou funkcí bez potíží vydržela okolo sedmi hodin a pravděpodobně by zvládla ještě více, pokud by se nevybil telefon. Papírově Google uvádí až 30 hodin poslechu s průběžným dobíjením v pouzdru. Pět minut dobíjení by vám mělo stačit na zhruba 50 minut poslechu či telefonování s aktivním potlačením hluku.  

info Foto Forbes Česko

Potlačení hluku funguje při běžném poslechu přinejmenším stejně dobře jako u starších, leč podstatně větších náhlavních sluchátek Sennheiser Momentum M2 Wireless, což je v případě tak malých sluchátek slušný výkon. Oproti nim ale ovládají Pixel Buds Pro 2 jedno doslova magické kouzlo, které se projeví v okamžiku, kdy sluchátka používáte k telefonování. Čip se stará mimo jiné o potlačení okolního ruchu a čištění zvuku během volání a telekonferencí, a to i na druhé straně spojení, kde navíc zlepšuje zřetelnost přijímaného hlasu.

Telefonování s pomocí starších Momentum M2 bylo pro protistranu zejména během hovorů na ulici utrpení. I když ANC technologie šetřila posluchačovy uši, mikrofon snímal všechny okolní ruchy a protistranu nijak nešetřil. Buds Pro 2 šetří uši obou stran a ty vaší protistrany ještě o poznání více. Nemusíte být zrovna tajný agent volající zásadně u naplno puštěného kohoutku nebo zurčícího vodopádu, abyste tuto vlastnost docenili.

info Umělá inteligence Gemini je schopna přes sluchátka předčítat psané zprávy.
Umělá inteligence Gemini je schopna přes sluchátka předčítat psané zprávy nebo odpovídat na vaše dotazy a povely. Uživatel tak získává nové rozhraní, které mu umožňuje konverzovat s telefonem, aniž by jej musel vyndat z kapsy.

Podobné podmínky jsme si nasimulovali například naplno splachující toaletou. Až do prozrazení míst, odkud telefonujeme, neměla protistrana ponětí, že telefonujeme ze značně hlučného prostředí. Tedy až na jednu výjimku. AI sice nepropustila na druhou stranu hovoru sebemenší náznak hluku z okolí, v okamžicích velké zátěže ale začala ořezávat části některých slov. Stále však byla funkce více než použitelná.

Méně nápadným, ale neméně významným benefitem AI ve sluchátkách je její nenápadná asistence, která výrazně zpříjemňuje celkový uživatelský zážitek. Umělá inteligence například detekuje moment, kdy s někým začnete mluvit, a nejenže automaticky zastaví přehrávání hudby, ale také přepne sluchátka do režimu propustnosti zvuku z okolí. Hudba se znovu spustí krátce poté, co konverzace skončí, a AI neopomene ani znovu aktivovat potlačování hluku.

Podobně také například sluchátka sledují pohyb vaší hlavy a snaží se, aby zvuk působil více přirozeně a prostorově. Tuto funkci sice dnes už některá prémiová sluchátka mají, když pomineme Apple, mohou sloužit za příklad sluchátka Bose QuietComfort Ultra, ta však představují ještě dražší variantu než Pixel Buds Pro 2 s cenovkou přes šest tisíc korun, a to v sobě ani nemají AI.    

Při použití sluchátek s dalším kompatibilním zařízením navíc umožňují plynulé přecházení mezi různými přístroji, takže je teoreticky nebudete muset sundávat vůbec z hlavy. Praxe zatím až zase tak plynulá není, ale dovedu si představit, že ve správné kombinaci zařízení to bude parametr, podle kterého bych se rozhodoval mezi Google Pixel Buds Pro 2 a třeba nejmenovanou konkurencí s ještě lepším zvukovým profilem.

Jsou to totiž na první pohled detaily, které ale při dlouhodobém používání dramaticky zlepšují uživatelský komfort. A na tom záleží. Právě díky nenápadným podobným detailům se totiž nejmenovaná konkurence Googlu stala nejhodnotnější značkou světa.

Nutno nicméně dodat, že se jedná o funkce, které budou fungovat jen tehdy, když sluchátka používáte v kombinaci s telefony Google Pixel deváté generace. Mezi detaily, které ocení i uživatelé ostatních Android telefonů, nicméně patří takzvaná křidélka, tedy fyzické stabilizátory, které ocení především běžci a další sportovci.

Sluchátka s nimi totiž při vhodně zvolené velikosti ušních koncovek nemají tolik tendenci vypadávat. Zlepšilo se také takzvané fyzické krytí, a to konkrétně na krytí IP54. Pro srovnání předchozí generace měla IPX4. V praxi to znamená, že zde máme sluchátka, která si poradí s prachem, potem i stříkající vodou. Koupat se s nimi však stále není dobrý nápad.

info Pixel Buds Pro 2 od Googlu jsou dostupná ve čtyřech barevných provedeních. Foto Google
Sluchátka jsou dostupná ve čtyřech barevných provedeních. Foto Google

A závěr? Pixel Buds Pro 2 určitě nejsou perfektní, to by snad v dané cenové hladině ani nikdo neočekával. Za vyzkoušení ale stoprocentně stojí. Kombinují totiž řadu vychytávek z různých platforem, detekci konverzace například převzala z AirPods Pro 2 a skvěle kouzlí i s prostorem.

V kombinaci s intuitivním ovládáním přes dotykový panel přímo na sluchátku a zabalením do návykové AI asistence si své nové příznivce rychle najdou.