Jeden z nejúspěšnějších byznysmenů hudebního průmyslu stojí před hrozbou doživotního vězení. Americký raper P. Diddy, jehož jmění sahá k jedné miliardě dolarů, aktuálně čelí obvinění z obchodu s lidmi nebo vydírání.

„Jako by to bylo včera, co jsme to tu rozjížděli,“ začíná první sloku raper P. Diddy, vlastním jménem Sean Combs, ve svém asi největším hitu I’ll Be Missing You. Začátek písničky z roku 1997 jako by předznamenával i konec jeho kariéry o více než čtvrtstoletí později. Vyšetřování, které se kolem něho roztočilo, začíná nabývat bizarních rozměrů.

Diddy, který kariéru jako raper odstartoval, se rychle přesunul do pozice hudebního producenta a byznysmena. Odhady jeho celkového jmění se většinou pohybují od šesti set milionů dolarů až k jedné miliardě. Tak jako tak jde o majetek vysoce převyšující deset miliard korun, tedy zhruba částku, o kterou se navýšil český státní rozpočet na příští rok kvůli dopadům devastujících povodní.

Muzikantovy příjmy plynuly především z hudebních tantiém, podílů ve firmách i z některých strategických investic. Diddy stojí například za ikonickým studiem Bad Boy Records, oděvní značkou Sean John, značkou vodky Ciroc, tequilou DeLeón nebo hudební televizí Revolt TV. Například zmíněná Ciroc vodka mu v dobách své největší slávy vydělávala i devadesát milionů dolarů ročně.

Kromě toho vlastní rozsáhlé portfolio nemovitostí v Los Angeles či na milionářském ostrově Star Island na Floridě. Ve svých uměleckých sbírkách má slavná díla od Jean-Michela Basquiata či Kerryho Jamese Marshalla.

Obvinění, kterým raper čelí, začínají na vydírání a pokračují přes obchod s lidmi až k provozování prostituce. Státní zástupci tvrdí, že Diddy stál v pozadí rozsáhlé zločinecké sítě, která se podobným aktivitám věnovala roky.

Šílené party

Hlavním předmětem vyšetřování jsou Diddyho tajné obří večírky nazývané „Freak Offs“, což se dá velmi volně přeložit jako „Šílenosti“.

Ty obžaloba, na základě výpovědí svědků, popisuje jako promyšleně zorganizované sexuální party, na kterých byly oběti nuceny, občas i za pomoci omamných látek, k různým sexuálním činnostem, mimo jiné s najatými gigoly. Z některých mají existovat dokonce videozáznamy, na kterých má být zachycen i sám Diddy.

Některé z obětí prošly během večírků údajně takovým fyzickým vysílením, že bylo potřeba je „nahodit“ za pomocí infuze. Sáčky s infuzními tekutinami měl Diddy dokonce údajně rozdávat jako dárky na rozloučenou na konci těchto „společenských akcí“.

Pro Diddyho si přišla policie letos 18. září a momentálně se nachází v nechvalně proslulém Metropolitním detenčním zařízení v Brooklynu. Podle některých zdrojů sdílí celu se Samem Bankmanem-Friedem, guruem kdysi miliardového byznysu s kryptoměnami. Ten je v Brooklynu za masivní podvody.

Tomu všemu ale předcházela policejní razie v Diddyho sídle v Los Angeles, která proběhla během léta. Z té vyplynuly jedny z nejbizarnějších detailů celého případu, zvláště v kontextu zmiňovaných sexuálních orgií.

Vyšetřovatelé našli v raperově rozsáhlém komplexu přes tisíc lahví s dětským olejíčkem. Diddyho advokát svého klienta prozatím hájí s argumentem, že umělec rád nakupoval věci „ve velkém množství“ ve velkoobchodech.

Americká média očekávají, že s rychle přibývajícími kvanty výpovědí a dalších důkazů se schyluje k jednomu z největších a nejsledovanějších soudních sporů moderní historie, který nápadně připomíná kauzy bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina či dnes již zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Americkému raperovi hrozí při usvědčení ze všech obvinění trest, který by ho na zbytek života poslal za mříže.