Luis von Ahn sedí v Duo’s Taqueria, tlumeně osvětlené luxusní mexické restauraci v Pittsburghu, a přemýšlí o konci dosavadní podoby práce, jak ji známe. Mezi sousty tacos al pastor a doušky margarity mluví zakladatel a generální ředitel aplikace pro výuku jazyků Duolingo o tom, že kvůli umělé inteligenci zaniknou některá pracovní místa a jiné pracovníky bude třeba přeškolit.

Hovoří z vlastní zkušenosti. Koncem loňského roku se Duolingo rozhodlo neprodloužit smlouvy asi deseti procentům svých zaměstnanců, kteří se věnovali překladům a psaní lekcí, a místo toho se v některých případech rozhodlo pro tyto úkoly využít umělou inteligenci.

„Náš postoj jako společnosti je, že pokud můžeme něco automatizovat, uděláme to,“ řekl nyní von Ahn k propouštění. „Práci zaměstnance na plný úvazek je velmi těžké automatizovat. Ale měli jsme několik hodinově placených pracovníků, kteří dělali dost rutinní věci.“

Ačkoli pevně věří, že to bylo pro jeho společnost správné rozhodnutí, je si vědom hlubších problémů, které umělá inteligence přinese. „Je to těžká situace, která postihne chudé a méně vzdělané,“ řekl. „A to nejen ve Spojených státech, ale i v chudších zemích.“

Od stolu v zadní části restaurace, která byla původně navržena společností Duolingo jako místo, kde si hosté mohou procvičovat španělštinu, poznamenává, že to bude vyžadovat chytrou regulaci ze strany světových vlád, aby se zajistilo, že umělá inteligence bude férová.

Moc však nevěří Spojeným státům, které si kvůli tomu budou muset „vytáhnout hlavu ze zadku“. „Je prostě velmi těžké si nyní představit, že Státy budou tuto oblast dobře legislativně upravovat, vzhledem k tomu, že se nedokážou na ničem shodnout.“

Může to vyřadit z provozu soukromé učitele jazyků. Ale myslím si, že je lepší, když k nim bude mít přístup každý.

Z dlouhodobého hlediska je však von Ahn optimistický a věří, že umělá inteligence by mohla otevřít nové možnosti vzdělávání a přinést kvalitní vzdělání pro širokou veřejnost. Domnívá se, že jazyky mohou pomoci lidem vymanit se z chudoby, a poznamenává, že těm, pro které angličtina není rodným jazykem, se díky učení angličtiny okamžitě rozšíří jejich možnosti pracovního uplatnění a otevře se jim zcela nový svět.

Duolingo podle něj stojí v čele přechodu k učení poháněnému umělou inteligencí a jeho konečným cílem je vytvořit automatizovaného učitele s umělou inteligencí, který dokáže naučit kohokoli cizí jazyk.

„To by bylo obecně pro svět dobré,“ dodal. „Může to vyřadit z provozu soukromé učitele jazyků. Tomu rozumím. Ale myslím si, že je lepší, když k nim bude mít přístup každý.“

Von Ahn se nebojí vyjadřovat rázné postoje. Vyžívá se v memech, v nichž se maskot Duolinga, sova jménem Duo, snaží vloupat do domů uživatelů, kteří zmeškali svou jazykovou lekci, což je podle jeho slov korporátní brand „zdravého pomatence“.

Byl tvrdým kritikem Alejandra Giammatteiho, bývalého prezidenta své rodné Guatemaly, jehož označoval za zkorumpovaného (je také největším podporovatelem Giammatteiho nástupce Bernarda Arévala, který se ujal úřadu v lednu). A prohlásil, že si myslí, že díky umělé inteligenci budou počítače lepšími učiteli než lidé.

Nedávno Duolingo představilo svůj první krok tímto směrem: interaktivní funkci, v níž se uživatelé účastní „videohovorů“ s Lily, jedním z oblíbených maskotů Duolinga – fialovovlasou sarkastickou kreslenou ženou. Chatování s Lily umožňuje lidem procvičovat konverzaci v jiných jazycích, jako by si volali videohovorem s AI přítelem, přičemž dialogy jsou generovány modelem GPT-4o od organizace OpenAI.

Je součástí úrovně předplatného Duolingo Max za třicet dolarů měsíčně, kterou společnost představila v loňském roce a která nabízí prémiové funkce umělé inteligence, včetně funkce, která lidem řekne, proč během lekce odpověděli na otázku špatně.

Další novinkou v oblasti umělé inteligence je minihra nazvaná Adventures, která uživatele staví do interaktivních situací, v nichž si mohou procvičit své jazykové dovednosti, jako je objednávání kávy v kavárně nebo pasová kontrola.

Nové funkce jsou nejnovější vlnou nástrojů generativní umělé inteligence, kterou společnost zahájila v loňském roce. „V mém pojetí není personalizovaná výuka s umělou inteligencí ani tak konkrétní funkcí, kterou vytváříme,“ řekl Forbesu Klinton Bicknell, vedoucí oddělení umělé inteligence společnosti Duolingo. „Ale spíše jen jakousi vizí toho, čím se stane celá aplikace jako celek.“

Snaha společnosti Duolingo, která vstoupila na burzu v roce 2022, o využití umělé inteligence se promítla do prudkého nárůstu uživatelů a příjmů: v aplikaci se měsíčně učí jazyky, matematiku a hudbu téměř 104 milionů lidí, což je meziroční nárůst o čtyřicet procent.

V uplynulém čtvrtletí dosáhly příjmy 178,3 milionu dolarů, což je o jednačtyřicet procent více než loni. Akcie společnosti dosáhly v pondělí 23. září 2024 historického maxima 270 dolarů, což ji vyneslo na tržní kapitalizaci 11,75 miliardy dolarů.

Von Ahn, který vlastní zhruba desetiprocentní podíl ve společnosti, se spolu se svým spoluzakladatelem Severinem Hackerem stali miliardáři.

Nedokáže poznat, zda je student frustrovaný. Nevidí řeč těla. Nevidí radost.

A vzhledem k tomu, že podnikání je nyní na vzestupu, do umělé inteligence investují i konkurenti. Například společnost Babbel loni debutovala s funkcí rozpoznávání řeči, která se učí hlas uživatele a vyhodnocuje jeho výslovnost. Stejně tak portál Rosetta Stone přidal jazykové zkoušky poháněné umělou inteligencí, jež se používají ve firemním prostředí.

Elizabeth Birr Moje, děkanka Marsal Family School of Education na Michiganské univerzitě, uvedla, že je nadšená možnostmi nových AI funkcí společnosti Duolingo. Nevěří však, že nástroj s umělou inteligencí bude někdy schopen nahradit nehmatatelné dovednosti lidských lektorů. „Nedokáže poznat, zda je student frustrovaný. Nevidí řeč těla,“ uvedla. „Nevidí radost.“

Von Ahn vyrůstal v Guatemale se svou matkou samoživitelkou a babičkou a v roce 1996 se přistěhoval do Spojených států, kde začal studovat matematiku na univerzitě Duke. Poté navštěvoval doktorské studium na Carnegie Mellon University v Pittsburghu, kde spoluvynalezl ověřovací systém CAPTCHA, který na internetu rozlišuje lidi od robotů.

Z projektu vytvořil společnost reCAPTCHA a v roce 2009 ji za nezveřejněnou částku prodal společnosti Google. O dva roky později založil Duolingo, a to se spoluzakladatelem Hackerem, švýcarským počítačovým vědcem, kterého jmenoval technickým ředitelem společnosti.

„Když jsem vyrůstal, moje čisté jmění se pravděpodobně blížilo nule. Stejně jako majetek mé matky,“ řekl von Ahn, který má dvojí občanství, americké a guatemalské. „Je to skvělý pocit. Ale není to něco, o čem bych neustále přemýšlel. Jsem na to hrdý,“ uvedl von Ahn, když se zamyslel nad svým miliardářským statusem.

Choose To Be Rich
Vydání Forbesu Choose To Be Rich

Je jedním z mála osob narozených v Guatemale, které dosáhly miliardářské hranice, včetně Maria Lopeze Estrady, telekomunikačního magnáta, který loni zemřel.

Von Ahnova sedmaosmdesátiletá matka Norma s ním nyní žije v Pittsburghu. Říká o ní, že si neuvědomuje, kolik peněz má, i když jí často připomíná, že jsou finančně zajištěni. „Ptá se, jestli není moc drahé volat do Guatemaly,“ dodal se smíchem. „Říkám jí, ať si volá, komu chce!“

V roce 2021 založil Nadaci Luise von Ahna, která se mimo jiné snaží chránit a podporovat ženy a dívky v Guatemale a dosud na to věnovala kolem třinácti milionů dolarů. V rámci jednoho z programů, nazvaného Visionary Awards, oceňuje jednotlivce, kteří mají v Guatemale vliv v oblastech, jako je zdravotnictví a ochrana přírody, a každému z nich uděluje finanční odměnu ve výši dvaceti tisíc dolarů.

Jeho větší popularita však přinesla i některá nová opatření. V Guatemale je slavný, často ho poznávají na ulici a zastavují ho kvůli selfie. A protože se tak otevřeně vyjadřuje o bývalém prezidentovi země, dostává také výhrůžky smrtí. Nyní při návštěvách země cestuje se stejnou ochrankou, jakou používají mise OSN, která má u sebe balíčky s krví odpovídající jeho krevní skupině pro případ, že by byl postřelen.

„Myslí si, že se pak cítím lépe,“ řekl. „Mně to na pocitu klidu nepřidá. Cítím se kvůli tomu hůř.“