Notebook, nebo tablet? Špičkové hardwarové parametry a pohodlná práce s klávesnici a myší? Nebo raději tenký a lehký „kapesní pomocník“ s dotykovým displejem a případně i aktivním ovládacím perem, který si můžete vzít kamkoli? Práce, nebo zábava? Volba je to nelehká, existuje však řešení – univerzální hybridní zařízení, které kombinuje přednosti obou kategorií v elegantním a praktickém balení.

Výrobci nabízejí 2 v 1 už několik let, většinou ale bylo třeba dělat kompromisy – ve výkonu, velikosti obrazovky, počtu konektorů nebo třeba při psaní na klávesnici. V poslední době se ale největší hráči předhání v řešení, které prý žádné kompromisy nevyžaduje. A zvládne i hybridní způsob práce z kanceláře, home office nebo třeba při cestě vlakem.

Jednou z takových nekompromisních „vychytávek“ má být novinka na trhu Microsoft Surface Pro 8. Co všechno dokážete z nejnovějšího hybridu vymáčknout? 

Zařízení tvoří dvě samostatné části – tablet s dotykovým displejem s úhlopříčkou 13 palců, součástí je i polohovatelný stojan Kickstand a klávesnice Surface Pro Signature. Když vše spojíte dohromady, máte notebook se vším, co k němu patří, tedy s trackpadem, konektory a podobně. A pokud potřebujete vyrazit nalehko jen s tabletem, odpojíte a jdete. Jednoduché a funkční. 

Výtečný displej předčí i notebook

Samotný koncept Surface není novinka, v porovnání s předchozí verzí s číslem 7 ovšem „osmička“ přináší řadu podstatných vylepšení. Tím nejviditelnějším je displej PixelSense Flow s rozlišením 2880 × 1920 bodů, který zasahuje až ke krajům a nabízí tak větší zobrazovací plochu než displeje běžných třináctipalcových notebooků. 

Zobrazí klidně celou stránku ve Wordu, větší excelovou tabulku či přehlednou prezentaci v PowerPointu, tedy v zásadě vše, co člověk od pracovního počítače očekává. 

Pro 8 je první Surface, které má ve výbavě Ambient Color sensor. Ten snímá okolí a automaticky upravuje teplotu barev a jas displeje na základě okolních světelných podmínek. Umí podle nich přizpůsobit obraz, ale i kameru, což se hodí třeba při meetingu v Microsoft Teams.

Po práci přijdou vhod jeho další přednosti – zejména špičková obnovovací frekvence 120 Hz a tím pádem vynikající překreslení rychlého pohybu v akčních scénách. Filmy, seriály, sportovní zápasy, to všechno běhá jako na drátkách, k zasekávání nebo zrnitému obrazu prakticky nedochází. 

Hybrid od Microsoftu tím překonává většinu konkurence mezi standardními notebooky i mezi mobilními přístroji. Veškerý multimediální obsah se navíc pohodlně vejde na SSD s kapacitou až 1 TB. K připojení na internet slouží standardně Wi-Fi, k dispozici je ovšem i verze s LTE. 

Výkon, který vás nenechá v nouzi 

K plynulému chodu náročných aplikací jen kvalitní displej nestačí, chce to i odpovídající hardwarový výkon. I tady Surface Pro 8 boduje – ve variantách s procesorem Intel i5 nebo i7 je součástí základní hardwarové výbavy revoluční architektura Intel Evo. 

V kombinaci se čtyřjádrovými procesory 11. generace a pamětí až 32 GB RAM to znamená opravdu velký rozdíl proti starším typům. Znát je to hlavně u náročných nových her, kde je kombinace špičkového čipsetu a displeje s rychlou obnovovací frekvencí k nezaplacení – vždyť mezi životem a smrtí ve střílečkách nebo při závodech stojí jen setinky vteřiny. Surface Pro 8 je v tomto ohledu velmi slušnou zbraní. 

Moderní nadstandardní funkce 

U přenosných zařízení samozřejmě hraje zásadní roli výdrž baterie. Surface Pro 8 váží jen 890 gramů a tím pádem přímo vybízí, aby ho člověk měl u sebe pořád. A přes muší váhu exceluje i ve výdrži – baterie zvládne dodávat šťávu 16 hodin, což znamená celý den práce bez nabíječky. I u notebooků je to málo vídaná hodnota. 

Ovládání přes multidotykový displej je samozřejmostí, Microsoft má ovšem ještě jednu vychytávku – samostatně prodávané pero Surface Slim Pen 2 s haptickou odezvou. 

Spojení se 120Hz obrazovkou zaručuje naprosto plynulé zobrazování písma při psaní. Na displeji Surface Pro 8 tak můžete psát a kreslit jako na papíře, vyrábět grafy nebo mentální mapy a vše okamžitě ukládat. 

Slim Pen 2 disponuje i tlačítky, pro která si můžete nastavit vlastní zkratky třeba do aplikací, jako je OneNote, nebo pomocí nich přesouvat stránky při powepointové prezentaci.

Budoucnost v hybridním způsobu práce

Pracovní systémy doma i v kanceláři by měly být uzpůsobené tak, aby se k nim dalo snadno připojit a okamžitě je začít používat – to znamená vybavení externími monitory, dokovacími stanicemi nebo třeba a sluchátky. Surface Pro 8 zvládá i tohle rychlé přecházení a splňuje nároky na moderní pracovní stroj. 

K připojení externího monitoru, větší klávesnice a dalších zařízení slouží dva bleskové porty USB-C / Thunderbolt 4, ve výbavě je i jack pro sluchátka. 

I pro online meetingy je výbava nekompromisní: přední kamera s full HD videem, duální studiové mikrofony se vzdáleným dosahem a repráky s technologií Dolby Atmos®. V případě verze s LTE s e navíc připojíte (skoro) odkudkoliv. 

A nezapomínejme ani na zabezpečení – kromě běžného hesla lze díky zabudované speciální infračervené kameře a  podpoře Windows Hello Facial Recognition odemykat přístroj i rozpoznáním tváře, což je samozřejmě příjemnější a pohodlnější.