Největší chyba je kupovat nahoře a prodávat dole. Přesně takové je ale chování davů nezkušených investorů, kteří do trhu nastupují v dobách, kdy vše působí růžově a vládne euforie. Zkušení tržní harcovníci to dělají naopak a drží se při tom moudra Nathana Rothschilda, britského šlechtice z druhé dynastie slavné britské bankovní rodiny, který se už někdy na přelomu 18. a 19. století proslavil výrokem: „Nakupujte, když v ulicích teče krev”.

Investiční dění je letos rozkolísané, jako už dlouho nebylo. Zkraje roku to vypadalo, že hlavním tématem bude postpandemické vypořádávání se s inflací a snaha o zasypání všech trhlin ve světové ekonomice. Od konce února je však vidět, že naděje na obnovení obchodních vazeb byla naprosto lichá a světový obchod dostává další rány. Každý region má své problémy, celý svět bojuje s inflací, Evropa uvažuje nad svojí energetickou bezpečností a Čína pořád netuší, jak se vypořádat s pandemií. 

Není divu, že v takovém prostředí jsou trhy v poklesu. „Současný vývoj sice nabádá k ostražitosti, na druhé straně je nezbytné ve správě aktiv reagovat na příležitosti, které trh nabízí,“ upozorňuje portfolio manažer v ČSOB Asset Management Pavel Kopeček.

Portfolio manažer v ČSOB Asset Management Pavel Kopeček.

Kde hledat příležitost

„Současným příkladem příležitostí na trhu jsou těžaři ropy a plynu, další příležitost vidím v oblasti alternativních energií a v zodpovědném investování. Konflikt na Ukrajině ukázal, že zodpovědnost a udržitelnost už nejsou pouhé pojmy,“ doplňuje Kopeček.

Zlatá pravidla investora

V době zvýšené kolísavosti akcií se obecně nedoporučuje trh časovat, ale držet se dlouhodobé strategie. „Akcie totiž představují synonymum pro svobodnou ekonomiku, podnikání, růst a inovace. Nejsou jen abstraktním pojmem, ale naopak za každou z nich stojí konkrétní firma a její hodnota. A všechny firmy chtějí růst a generovat zisk. Proto se snaží přizpůsobit novým situacím na trhu, reagovat na nečekané události a také je pro ně prioritou obstát v každé době,“ vysvětluje Kopeček.

Ustát medvědí trh

Pro dlouhodobé investory se tak nic moc nemění, historie mnohokrát prověřila, že akcie nabízejí trpělivým a disciplinovaným investorům nejlepší výnosový potenciál v porovnání s ostatními třídami aktiv. Velmi dlouhodobý investor s horizontem několika dekád zažije na své investiční cestě životem korekcí nepočítaně, a dokonce musí být připraven ustát několik medvědích trhů. Je to jen otázka jejich počtu, hloubky propadu a délky trvání.

Nálada investorů a aktivní správa

Experti z ČSOB Asset Management sice u investorů vnímají krátkodobě negativní náladu investorů, která způsobuje současnou kolísavost, zároveň je ale podle nich současná situace ideální příležitostí pro nastavení pravidelné investice do globálních akciových fondů.

Banka takovou příležitost nabízí například ve fondech ČSOB Akciový, ČSOB Akciový zodpovědný nebo ČSOB Akciový vodního bohatství . „V našich fondech uplatňujeme aktivní správu. Kromě akcií obsahují naše smíšené fondy také kvalitní dluhopisy. V případě dluhopisové složky investujeme zejména do státních dluhopisů, korporátních dluhopisů a depozit, jež přinášejí relativně bezpečný výnos a tlumí případný pokles akciové složky portfolia,“ popisuje portfolio manažer v ČSOB Asset Management Petr Kubec.

Kdy je ta správná doba

O včasnou reakci na současný i budoucí vývoj dbají v ČSOB profesionální správci fondů, kteří spolupracují s analytiky v rámci celé bankopojišťovací skupiny KBC. „Nezabráníme tím tržním poklesům, ale investujeme do regionů a oborů, kde jsou velké příležitosti,“ podotýká Kubec.

Portfolio manažer v  ČSOB Asset Management Petr Kubec.

Podle něj se nevyplácí moc spekulovat nad tím, kdy je ta správná doba. „Všichni tak nějak tušíme, že firmy chtějí uspět, inovují, lákají nás, spotřebitele, přizpůsobují se době. Pro investora není nic jednoduššího než u toho prostě jen být,“ dodává Petr Kubec.

——————————————————————————————————————–

Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podrobné informace naleznete na webu www.csob.cz.