Svíčky Luminia nehoří, ale bez přehánění září. Může za to jejich speciální třpytivý vosk, který před pár lety vytvořila Slovenka Natália Gápľovská. Bývalá modelka si zpříjemňovala atmosféru svého domova klasickými parafínovými svíčkami, ale zjistila, že jí způsobují nejrůznější zdravotní problémy. Tak začala vyrábět vlastní. 

„V zimě mě občas trápily různé neduhy. Nerozuměla jsem tomu, pracovala jsem z domu a žila zdravě. Jednoho dne ale přišel můj strýc a řekl mi, že ty krásné svíčky z parafínu, co mám všude kolem sebe, jsou sice pěkné, ale taky opravdové zlo, protože jsou ve skutečnosti odpadem z ropy,“ vzpomíná Gápľovská na nenápadný, ale zlomový okamžik své kariéry.

Jak si později ověřila, parafín a další toxické látky se ze svíček při hoření uvolňují do vzduchu a usazují se nejen na nábytku a na stěnách, ale i na plicích. „Tehdy jsem tomu moc nevěřila, ale stejně jsem vyzkoušela čistě přírodní svíčky mého strýce, který se jejich výrobě roky věnoval. Poprvé v životě jsem v zimě neonemocněla a tím bylo rozhodnuto.“

Svou zkušenost se rozhodla přetavit na rodinný byznys, přizvala do něj ještě svého bratrance, a šest měsíců strávila vzděláváním se v oboru a zkoumáním trhu. Do vymýšlení a výroby produktů investovala peníze, které si dřív vydělala jako modelka, a v roce 2013 značku Luminia rozjela. 

„Většina lidí si nás spojí asi hlavně s tím, jak se naše svíčky krásně třpytí, to je ale jen na povrchu. Charakteristikou, která je pro nás vůbec nejdůležitější, je to, že jsou naše svíčky maximálně šetrné nejen ke zdraví lidí, ale k přírodě obecně. Používáme několik druhů kokosového vosku a vosk z meruňkového jadérka. Všechny ingredience jsou ekologické a certifikované. Pocházejí z Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie z volné přírody, nikoliv z plantáží,“ vysvětluje Gápľovská. 

Bez ekologických surovin by podle ní byl výsledný efekt z jejích svíček jen polovičatý. A ekologicky se snaží přistupovat i k jejich prezentaci. Své svíčky proto vlévá do originálních sklenek s víčkem z ručně foukaného Bohemia Crystalu a Gápľovská se snaží své zákazníky vést i k jejich recyklaci. „Sbíráme toto sklo zpět a vlijeme do něj opět další svíčku. Kromě dobrého pocitu zákazníky motivujeme i slevou, kterou získají na další nákup.“

Natália Gápľovská

Unikátnosti svíček Luminia, filozofie jejich výroby a obecného přístupu k přírodě si nad to všiml i papež František nebo zpěvačka Adele, pro které Natália vyráběla svíčky na míru.

Do portfolia značky Luminia dnes patří takřka dvě desítky svíček, které jsou k dostání ve třech různých velikostech, a kromě nich začala Gápľovská vyrábět v provázaných vůních i difuzéry a parfémy. Ty se naučila míchat v Mekce všech parfumářů, legendárním francouzském městečku Grasse. 

Za ojedinělý a výjimečný ekologický přístup získala Natália Gápľovská titul Podnikatelka roku 2019 v sekci inovace a její koncept získal uznání i na mezinárodní výstavě Maison & Object v Paříži.