Nejlepší fotoaparát je ten, který máte vždy při sobě. To platilo vždy, ale kvalita fotoaparátů mobilních telefonů doposud nestačila na profesionální využití a případný tisk. V dnešní době se kvalitní fotografie dají pořídit i s mobilním telefonem, který skýtá oproti velkému fotoaparátu několik výhod. Mezi ty hlavní patří podle Jana Šibíka flexibilnost.

„Smartphone můžete mít neustále po ruce. Pro okolí, včetně těch, které fotíte, navíc nejste tak nápadní,“ prozradil oceňovaný fotograf na workshopu, kde zároveň pohovořil o nové vlajkové lodi Xiaomi 12 Pro, jež nedávno testoval.

Jan Šibík patří mezi nejznámější české fotografy současnosti a zároveň je doslova žijící legendou reportážní a válečné fotografie. Podnikl na 250 reportážních cest do všech koutů světa a zachytil i stovky reportáží v České republice. Za svou práci obdržel nespočet fotografických cen, mezi něž patří také World Press Photo z roku 2004.

Dvacet let pracoval jako vedoucí fotooddělení a obrazový redaktor v časopisu Reflex. V posledních letech je na volné noze, nadále fotí a pořádá fotografické workshopy u nás i v zahraničí, mezi něž patří například i workshop Fotíme mobilem. Ještě před uvedením na trh vyzkoušel Jan Šibík i zmiňovanou aktuální vlajkovou loď Xiaomi.

Fotit jednou rukou je základ

Při fotografování na smartphone je podle uznávaného fotografa důležité mít na paměti několik věcí. Základem je naučit se s ním manipulovat a fotografovat jednou rukou. „Není to úplně jednoduché a musí se to natrénovat,“ podotýká Jan Šibík.

Tato dovednost nám však následně zaručí zachycení mnoha jedinečných okamžiků, které se mohou naskytnout ve chvíli, kdy to nejméně čekáme. Obratnost a rychlost je totiž klíčová pro zachycení emocí, bez nichž fotografie nemají náboj.

Velmi důležitá je také trpělivost. „Buďte trpěliví a počkejte si na nejlepší okamžik. Pokud se vám nějaké místo zalíbí, opakovaně se na něj vracejte. Foťte v jakoukoli denní dobu a za jakéhokoli počasí, třeba za deště. Když na telefon spadne pár kapek, nic se mu nestane. Udělám snímek a strčím ho zpět do kapsy.“

Další cenná rada se týká kompozice. Spousta lidí fotí na výšku, obzvláště kvůli sociálním sítím, podle Šibíka je ale přirozené fotit na šířku. „Zkuste fotit více seshora a snažte se, ať lidem netrčí nic z hlavy. O kompozici obecně platí, že méně je více. Vyvarujte se toho, aby na fotce bylo příliš mnoho rušivých elementů,“ dodává fotograf.

Neviditelný fotograf s mobilem

„Využijte toho, že nosíte telefon neustále u sebe. Takže když vidíte nějakou zajímavou situaci, můžete ho bez problémů vytáhnout a fotit.“ Výhodou je také, že je malý a méně nápadný. Jan Šibík radí, abychom se nebáli k lidem přiblížit, neboť ti jsou na fotkách velice důležití.

Člověk s fotoaparátem je dle jeho slov fotograf, ale člověk s mobilním telefonem je zkrátka člověk s mobilním telefonem, takže jej okolí nebere jako ohrožení.

Fotografie, které Jan Šibík se Xiaomi 12 Pro vyfotil v Praze, ukazují, co mobilní telefon zvládne v rukou někoho, kdo ví, jak na to. Díky 50 Mpx senzorům lze bez obav využít jak širokoúhlý, základní i přiblížený pohled, takže kreativnímu využití již nic nestojí v cestě.

Co říká Jan Šibík na Xiaomi 12 Pro?

„Jako fotografovi mě na novém modelu Xiaomi 12 Pro nejvíce nadchly jeho tři skvělé světelné objektivy.  Všechny mají „mega“ rozlišení 50 Mpx, takže můžete dělat velké výřezy, aniž by to mělo negativní vliv na kvalitu snímku. Senzor hlavního foťáku je od Sony a technologie CyberFocus umožňuje sledovat jak lidskou postavu, tak třeba vašeho psa a přesně zaostřit, i když je vše v pohybu.“

Xiaomi 12 Pro vyniká třemi nejmodernějšími 50Mpx fotoaparáty se špičkovým velkým hlavním senzorem Sony IMX707. Tento snímač je schopen zachytit velké množství světla a přináší pokročilé zobrazovací schopnosti s vyšší rychlostí ostření a zvýšenou přesností barev.

Kromě působivého hardwaru přináší Xiaomi 12 Pro také vylepšené proprietární AI algoritmy společnosti Xiaomi. Tyto inovace uživatelům usnadňují zaznamenání každého okamžiku i při slabém osvětlení nebo u pohybujících se objektů.

Xiaomi ProFocus inteligentně identifikuje a sleduje objekty, čímž zabraňuje rozmazání a rozostřeným záběrům pohybujících se nebo zahalených objektů. Mezi vylepšení patří také funkce automatického ostření na oči a obličeje. Ultra Night Video využívá proprietární algoritmy Xiaomi k nahrávání videa i při extrémně slabém osvětlení.

Zároveň také disponuje nabíjením nové generace. Xiaomi 12 Pro podporuje rychlé nabíjení až 120 W Xiaomi HyperCharge, takže baterii o kapacitě 4600 mAh lze pomocí režimu Boost plně nabít za pouhých 18 minut.

„Xiaomi 12 Pro doporučuji zvláště těm, kterým záleží na maximální kvalitě snímků. Tu oceníte zvláště v tom případě, když si snímky necháte nazvětšovat na fotopapír a vystavíte doma na stěně. A ještě jedna super věc: mobil nabijete za dvacet minut,“ říká Jan Šibík.