Speciální technologií opracovaný dřevěný masiv a prosvítitelná dýha z přírodního kamene, která mění teplotu i atmosféru v celé ložnici. To jsou hlavní devizy, jimiž se pyšní originální designová postel Gaia od české společnosti FORrest origin. Jaký příběh za ní stojí, jsme se rozhodli zjistit od zakladatelů firmy Ing. Michala Trhlíka a Kristin Nguyenové.

S Kristin a Michalem se potkáváme v jejich showroomu v Ankarské ulici na Praze 6. Hned poté, co necháme sychravý listopadový den za dveřmi, nás přivítá teplo, hlavně ale postel Gaia, která zaujme na první pohled. „Jde o kombinaci masivu s olejovým nátěrem Tabák a přírodního kamene se jménem Autumn,“ začíná vyprávění Kristin, jež je Michalovou partnerkou nejen v jejich firmě, ale i v soukromém životě.

Na začátku stála nespokojenost s nabídkou postelí

A právě v Michalově bytě, kam se Kristin před lety stěhovala, vznikl také nápad na Gaiu. „Když se ke mně Kristin přestěhovala, shodli jsme se, že moje stařičká postel zaslouží výměnu. Nic, co jsme našli v obchodech nebo na internetu, nesplňovalo naše požadavky,“ vypráví Michal. „Protože se Kristin přistěhovala se svojí kočkou, látková nebo kožená čela nepřicházela v úvahu a ostatní dřevěné postele nám přišly příliš nudné. Proto jsme se rozhodli, že si novou postel navrhneme a necháme vyrobit sami.“

Oba dva jsou milovníky architektury, s designem a kreativitou je ale pojí i jejich rodiny, vzdělání a profese. Kristin pochází z uměleckého prostředí a předtím, než se plně rozhodla věnovat vlastnímu podnikání, působila v jedné české módní firmě. Michal je zase vystudovaný stavební inženýr a výstavbě domů se věnuje celou svoji kariéru.

Klíčem jsou ti nejlepší řemeslníci a dodavatelé

Jak oba říkají, poté, co si postel vysnili a namalovali, bylo naprosto klíčové najít ty správné řemeslníky a dodavatele. „Truhláře, co by splnil naše požadavky a odvedl vysoce kvalitní práci, jsme hledali opravdu dlouho. Nakonec jsme objevili malou rodinnou firmu, se kterou si troufám říct, že spojují kromě pracovních i přátelské vztahy,“ usmívá se Kristin.

„Nejen, že naši postel povznesl díky dneska už skoro nepoužívané technice opracování s názvem švartnování, která masivu zajišťuje ještě větší stálost a delší životnost, navíc si sám dřevo pečlivě vybírá. Díky tomu jsme schopní vyrobit postel z jediného stromu, což dělá postel kvalitnější a také je to ekologické,“ říká Kristin. A dodává, že na ekologii mysleli i pří výběru výrobce matrací. Ty jsou opět od české firmy, jsou šity přesně na míru každému zákazníkovi a jsou ze stoprocentně přírodních a recyklovatelných materiálů.

Originální design a moderní technologie

V procesu navrhování Gaiy ale hrálo největší roli objevení jednoho velmi netypického materiálu – přírodní kamenné dýhy. Na tu Michal narazil při realizaci jednoho ze svých projektů a do materiálu se doslova zamiloval. Díky podsvícení vynikne každý detail přírodního kamene a k posteli už také není nutné přidávat žádná další svítidla. Světlo, které je součástí postele, ale také mění teplotu a intenzitu, jež lze nastavovat přes dálkový ovladač.

„Podsvícené čelo Gaiy lze nastavit do teplých tónů, které před usínáním navodí hřejivou atmosféru, studené tóny zase imitují denní světlo a pomohou při vstávání. A když si chce jeden z partnerů před spaním číst a druhý už spát, lze jednu polovinu čela zhasnout,“ vyjmenovává výhody Michal Trhlík.

Láska na první pohled

Oba partneři pak dodnes nemůžou zapomenout na chvíli, kdy svoji vysněnou postel poprvé uviděli. A protože je i po letech, kdy jim zdobila interiér, bavila stále víc a víc, přišlo jedno důležité rozhodnutí. „Když jsme postel navrhovali, nebyl naší primární motivací zisk. V první řadě jsme chtěli vytvořit skvělý produkt podle našich představ. A přesně taková je Gaia i po letech. Na současném přeplněném trhu je natolik unikátní, že jsme si řekli, že by byla škoda se o ni nepodělit,“ popisuje Kristin hlavní důvody, proč se nakonec rozhodli nabídnout postel dalším lidem.

Gaiu si nyní můžete prohlédnout v showroomu FORrest origin na Praze 6, kde jsou rovněž k dispozici vzorníky všech použitých materiálů, a k vidění a ozkoušení je tu také několik matrací. A jsou tu k dispozici i Michal a Kristin, kteří svým zákazníkům dokáží splnit i ta nejnáročnější přání včetně pomoci s návrhem interiéru nebo zprostředkování ladícího obkladu kamennou dýhou například na stěnu, kuchyňskou linku nebo na vestavěné skříně.

Následovník Gaiy i expanze do zahraničí

A jaké jsou jejich plány do budoucnosti? „Už teď je jasné, že Gaia je jen začátkem,“ říká Kristin. „S Michalem právě pracujeme na návrhu další postele a už se nemůžeme dočkat, až ji našim zákazníkům představíme,“ dodává mladá podnikatelka. A na závěr říká, že je v plánu také expanze na zahraniční trhy jako Slovensko, Rakousko, Německo nebo Švýcarsko.

Další podrobnosti o originální designové posteli Gaia včetně informací, kde si ji můžete prohlédnout a vyzkoušet, najdete na stránkách firmy FORrest origin na tomto odkazu.