Nekonečné to-do-listy, spousta práce a přitom splněných položek stále nepřibývá. Jak vyřídit všechny povinnosti a zároveň si stihnout užívat? S plněním úkolů i organizací zábavy vám mohou pomoci osobní asistenti, kteří jsou součástí premiových služeb spojených s vaší kreditkou.

Miroslav Zetek, ředitel segmentu ČSOB Premium, má několik tipů, jak z benefitů kreditních karet dostat maximum tak, abyste stresu měli méně.

Proč zrovna kreditní karta? A jaký je rozdíl u prémiové služby?

Opravdu veliký. Pokud máte v bance účet a k němu klasickou debetní kartu, není to to samé. Pokud využíváte kreditní kartu, platíte vlastně penězi banky, nikoliv svými vlastními prostředky. Vaše výplata tak zůstane netknutá v bezpečí vašeho klasického debetního či spořicího účtu. Nemusíte se však bát hrůzných historek o tom, že vás to vyjde draho, právě naopak.

Kreditní karta je určená pro každodenní běžné placení, jak online, tak v kamenných prodejnách, a navíc vám dopřává mnoho výhod. Nejedná se pouze o slevy či prodlouženou záruku na zboží. Například Prémiová kreditní karta od ČSOB je spojena s celým exkluzivním balíčkem služeb, jako jsou různé zážitky, návštěvy VIP letištních salonků, výhodné pobyty v luxusních hotelech a wellness nebo osobní asistent, který vám může zprostředkovat například i let helikoptérou.

Kdy či na co osobního asistenta ještě využijete?

Dám vám názorný příklad. Máte spoustu práce, jste unavení, snažíte se si najít chvíli sami pro sebe a jít si třeba zacvičit, přitom ale musíte nejdříve připravit dětem večeři, uklidit, vyvenčit psa… A najednou zjistíte, že zítra máte výročí svatby! Do takové situace se osobně dostávám minimálně jednou ročně. No a není nic jednoduššího, než tuto informaci předat svému osobnímu asistentovi po telefonu a můžete jít spát s klidnou hlavou. Asistent vám mezitím zařídí rezervaci v restauraci, objedná květiny, krásný dárek, poukaz na masáž či zážitek a jediné, co už musíte sami, je zapálit svíčku a být usměvavým společníkem při oslavách.

Je pravda, že kreditní karty mají lepší pověst a využití v zahraničí než v České republice?

Informace jsou moudro lidstva. Pokud ještě přetrvává tento mýtus, že kreditní karty mají v Česku špatnou pověst, je to pouze tím, že lidé nemají dost informací o tom, co to vlastně je za produkt a jak velký má potenciál. S kreditními kartami máte naopak status VIP zákazníka a klienta. Ukazujete tím, jak znalí jste v oblasti financí, že v tom umíte chodit.

Co když ale doplatím na vysoké úroky?

Bezúročné období je až 55 dní a úrok je následně pouhých 7,9 procent p.a. Nemusíte se bát, že vás bude úrok stát celou výplatu. Stačí si ve svém bankovnictví nastavit upozornění, nebo rovnou automatické doplňování financí z debetního účtu zpět na vaši kreditní kartu, a nebude vás to stát váš čas ani energii, a hlavně si ušetříte veškerý stres.

Proč je kreditní karta při cestování lepší než debetní?

V zahraničí si například na běžnou debetní kartu auto prakticky nikde nepůjčíte. To ale není jediná výhoda. Konkrétně s kreditní kartou Premium od ČSOB máte nadstandardní cestovní pojištění nejen pro sebe, ale i celou svou rodinu, a to i když cestují bez vás. Obzvláště dnes, kdy zrušení letu, zavření hranic či pozitivní test, který je spojen s okamžitou karanténou a v horším případě i hospitalizací, bohužel není nic výjimečného, se přesto pojištění nemusí prodražit více než samotná dovolená. Prémiový balíček zahrnuje také pojištění storna letenek a zájezdů. A v případě, že onemocníte, nebo se vám něco přihodí, máte také krytí léčebných výloh dokonce až do výše 100 milionů korun.

Zároveň máte k dispozici lékaře online – zdarma zprostředkováváme svým klientům, stejně jako majitelům firemních či jiných prémiových karet Mastercard, službu uLékaře, kde vám na jakýkoliv dotaz odpoví specializovaní doktoři, a v tuzemsku vás dokonce i objednají například na preventivní prohlídky, které jsou velmi podceňované.

Jaká je budoucnost placení? Lze například biometricky platit i s kreditními kartami? A je to bezpečné?

Možná se to zdá jako daleká budoucnost, ale dnes už to je standard. V momentě, kdy platíme, probíhají na pozadí komplexní, zcela bezpečné a velmi spolehlivé procesy ověřování plateb. Je několik způsobů, jak ověření může probíhat, a to biometricky, behaviorálně a zcela neviditelně. Biometricky znamená ověření otiskem prstu, skenem obličeje či dokonce už i rozpoznáním hlasu. Behaviorální ověření sleduje u majitele karty například držení telefonu, jeho obvyklé aktivity apod. A pro držitele karty zcela neviditelné ověřování probíhá na pozadí celého procesu zejména při platbách, které se nevymykají běžnému chování držitele karty, či jsou pravidelné.

Tak fungují právě i kreditní karty, které vám navíc zaručují ochranu před podvodníky a spíše se vám podaří získat peníze zpět než při použití debetní karty. Stejně tak vás pojistí proti krádeži či poškození, takže pokud se rozhodnete koupit si ať už online či v kamenné prodejně například nový telefon, jeho krádež či prasklý displej vám starosti nepřidělá.

Co jsou to NFC technologie? A můžeme je používat i k placení kreditní kartou?

NFC technologie jsou zařízení, kterými lze platit bezkontaktním způsobem, stačí si do nich nahrát svou kartu, která může být i právě kreditní karta. Mezi NFC patří například nositelná zařízení, a některá již známe. Jsou to zejména hodinky či náramky, které využívají Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a další a využívalo je k placení v roce 2020 již 16 procent Čechů. Málokdo však dnes ví, že existují například i prsteny, nálepky či přívěsky na klíče a budoucnost nám přinese také náhrdelníky, brýle či jiné doplňky, které nejsou jen na okrasu, ale dá se s nimi i elegantně platit. Takové zařízení jednoduše stačí přiložit k terminálu, stejně, jako to děláme zmíněnými hodinkami. Takové doplňky ocení například ti, kteří si rádi objednávají drinky na baru uprostřed bazénu, kam se dá pouze doplavat, jako já.