Vyznat se v someliérské hantýrce není nic jednoduchého. Díky novému seriálu Forbesu s Jakubem Přibylem, jedním z nejlepších someliérů v Evropě, se v sofistikovaném popisování vín nejen zorientujete, ale taky nejspíš přijdete na to, jaký typ vína vám opravdu chutná a jak si to pravé objednat v restauraci nebo vybrat v oblíbené vinotéce.

Každý měsíc vám ve spolupráci s domovským podnikem Jakuba Přibyla, kterým je Advivum Wine Bar & Glass Shop, přineseme jeden díl seriálu, díky kterému konečně budete se someliéry na jedné vlně.

DÍL TŘETÍ: Vína minerální a zemitá

Co znamená, když je víno minerální?

O mineralitě ve víně se říká, že to je, jako byste olizovali železnou lžičku. To mnoho z nás asi nezkoušelo. Dokonce jsou názory, že vůbec neexistuje. Mineralita ve víně by se dala přirovnat k určité slanosti, která se objevuje v závěru chuti nebo až v dochuti. Vzniká při kvašení a nedostává se do vína z podloží, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Díky ní je víno svěžejší a delší.

Co znamená, když je víno zemité?

Zemitost je spíše součástí chuťového profilu vína. Je to tedy prvek nabalující se navíc a doplňující ovocnost či kořenitost chuti a opravdu připomíná zeminu nebo kameny. U vín způsobuje hlubší projev a chuťově mu přidává na serióznosti. Možná i proto tato vína více konzumujeme v zimě. Zemitost najdeme spíše u nazrálých vín, primárně u modrých odrůd.

  • Mineralita tvoří nezbytnou páteř, kolem které se točí všechny chutě vína a která významně přispívá k dlouhé dochuti.
  • I když se na první pohled může zdát, že mineralitou oplývají jen určitá vína z určitých oblastí a odrůd, není to pravda.
  • Přestože zemitost ve víně působí seriózně, není ukazatelem kvality.
  • Vína, která mají „na papíře“ skvělý předpoklad k ukázce zemitosti, reálně taková vůbec být nemusí, a když si takové víno objednáte, můžete být překvapeni.

Champagne Henriot, Blanc de Blancs Brut, NV, Champagne

Toto šampaňské z odrůdy Chardonnay je jednoznačným ztělesněním minerality. Křídové podloží, „nezralé hrozny“ z chladné oblasti Champagne, vysoká kyselina, nerezové tanky, to vše po minerálním charakteru volá. Nazrálost dodává tomuto vínu navíc příjemnou kulatost.

Pascal Jolivet, Sancerre Blanc, 2020, Val de Loire

Odrůda Sauvignon je ve Francii doma a n nadarmo jsou tamní vína etalonem této odrůdy. Jedinečný je právě jejich velmi decentní charakter a mineralita, která snižuje aromatiku, a naopak drží dlouhou distingovanou dochuť. Gastronomickým klišé je párování s kozím sýrem – kombinace, která nikdy nezklame.

Christian Moreau, Chablis, 2020, Burgundsko

Chablis má unikátní postavení ve světě vína a je jasnou ukázkou slova mineralita. Přestože se jedná o Chardonnay, kterému řada lidí neholduje, Chablis je klasickému Chardonnay na hony vzdálené, a dokonce může být někdy zaměňováno za ryzlink. Právě vína Christiana Moreau dokazují, že i plnější tělo neznamená upozadění minerality.

Château Auzines, Albariño, 2018, Languedoc

Odrůda typická spíše pro Španělsko a Portugalsko přece našla své místo i ve Francii. Toto Albariño dokazuje, že minerální vína mohou být i z horkých oblastí, jakou je Languedoc. Toto slané a superkřupavé víno se jeví jako dokonalé k ústřicím, ke kterým se vždy lépe hodí vína méně aromatická.

Château Argadens, Bordeaux Supérieur, 2017, Bordeaux

V Bordeaux se často stává, že podprůměrná vína pořídíte za velké peníze, to ale není případ tohoto vína. Toto základní Bordeaux má typický charakter oblasti, snoubí krásnou zemitost, kořenitost a tabákové tóny. Tohle je přesně styl, který odpovídá chladnějším ročníkům, jakým byl ten 2017.

Jean-Marc Bouley, Bourgogne Côte d’Or, 2018, Burgundsko.

Burgundsko je synonymem odrůdy Pinot Noir. Toto navíc pochází z relativně nové zajímavé apelace, která vyčlenila ta nejlepší vína oblasti. Toto víno bychom nemohli považovat za příliš zemité, ale naopak krásně minerální, což bychom u červených vín možná nečekali.

Barone Ricasoli, Casalferro, 2016, Toskánsko

Jedno z nejuznávanějších vín Toskánska vůbec. Nazrálost, skvělý rok, dubové sudy, ideální předpoklad k projevu zemitosti. Avšak sametovost, elegance, harmonie, jemnost a stále výrazná ovocnost u tohoto vína převládají a zemitost se zde zatím neprojevuje.

Chcete se o víně dozvědět víc? Someliérské minimum je možno zažít na vlastní chuťové buňky také v Advivum Wine Bar & Glass Shop ve Slovanském domě v Praze. Pokud chcete svým buňkám dávat lekci i v mezičase, pak všechna uvedená vína můžete pořídit na e-shopu Advivum.