Vánoční barevné hůlky vaši mísu s cukrovím zcela jistě rozzáří. Pokud máte alespoň špetku trpělivosti, budete z výsledku nadšení.
Těsto má tendenci po krátké době změknout, což nehraje ve prospěch pravidelnosti propletených linií. Těsto si proto z lednice odebírejte postupně a odkrojky, které vám během krájení válečků zbudou, nechte opět v chladu zatuhnout. Jestliže tento test trpělivosti podstoupíte, bude vítězství nad neposedným těstem na vaší straně. Těsto můžete dochutit nejen vanilkovou pastou, ale i citronovou kůrou nebo mátou – sušenou a najemno nadrolenou, nebo čerstvou, utřenou s cukrem v hmoždíři.
Vánoční sušenkové hůlky
Na 2 plechy potřebujete:
- 110 g změklého másla
- 110 g cukru krystal
- 1 vejce
- 1 lžičku vanilkové pasty
- 200 g hladké mouky
- Červené a zelené potravinářské gelové barvivo
Postup
- Změklé máslo šlehejte s cukrem asi 5 minut do bílé pěny.
- Do másla zašlehejte vejce a vanilkovou pastu. Když se ingredience dobře propojí, zapracujte mouku.
- Těsto rozdělte na 3 části a vložte do misek. Jednu část těsta nechte světlou – neobarvenou, ty zbylé dvě obarvěte potravinářským barvivem – jeden díl červenou barvou a druhý díl zelenou. Můžete použít například i jen červenou barvu. Pak těsto rozdělte pouze na poloviny a obarvěte jednu z nich.
- Těsto zakryjte fólií a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Na pomoučené pracovní ploše vyvalujte z těsta válečky o průměru asi 8 mm. Krájejte je na 12 cm dlouhé kousky a vzájemně je kolem sebe obtáčejte – vytvářejte různé kombinace barev. Pak na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujte hůlky.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 8 až 9 minut.
- Skladujte v suchu a chladu, zavřené v krabičce. Vydrží vám až 2 měsíce.