Polský sernik, německý Käsekuchen, český tvarožník. Evropská odpověď nebo lépe řečeno předloha pro americký cheesecake je stejně lahodná a krémová, jen místo smetanového sýra použijete klasický tvaroh a korpus připravíte z jednoduchého máslového těsta namísto sušenek.
Tvarohový koláč tvarožník / polský Sernik / německý Käsekuchen
Na 24 x 24 cm formu potřebujete:
- 220 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 100 g změklého másla
- 1 špetku soli
- 1 vejce
Na tvarohovou náplň:
- 1 kg tučného tvarohu
- 4 vejce
- Špetku soli
- 100 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 60 g kukuřičného škrobu (nebo 2 vanilkové pudinky)
- Kůru ze 2 citronů
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 200 g smetany (zakysané nebo ke šlehání)
Postup
- Tvaroh dejte nejlépe večer (nebo alespoň 2 hodiny) předem vykapat do sítka či cedníku vyloženého čistou utěrkou. Máslo vyndejte s předstihem z lednice, aby změklo, a vajíčka zase, aby zteplala. Formu s odnímatelnými okraji vymažte máslem.
- Všechny suroviny na těsto zpracujte rukama nebo v mixéru na hladkou hmotu. Kdyby se drobila, přidejte lžíci nebo dvě vody. Těsto natlačte na dno a boky formy a odložte do lednice, než si připravíte náplň. Troubu vyhřejte na 170 °C.
- Bílky vyšlehejte se solí do hustého sněhu. Máslo vyšlehejte v jiné, větší míse spolu s cukrem do světlé nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte žloutky a postupně přidejte vykapaný tvaroh, škrob, citronovou kůru (jen její žlutou část), vanilku a smetanu. Vše už jen krátce prošlehejte.
- Opatrně stěrkou zapracujte bílkový sníh, náplň rozetřete na připravený korpus a pečte asi 40 minut lehce dozlatova. Pak troubu na špehýrku otevřete a koláč v ní nechte dojít do pokojové teploty. Nejlépe se krájí až po vychlazení v lednici.