Sedíme takhle v brněnském baru 4pokoje s jeho spolumajitelem Janem Vlachynským a klábosíme. Jako Pražák občas i do Brna zajedu a jen koukám, jak tam Honza s kamarádem Andrejem Vališem pozvedli barovou kulturu. Bar, který neexistuje (pro Pražáky, tak se to jmenuje a metro tam nejede), Super Panda Circus, 4pokoje, Whiskey Bar, který neexistuje…
Čtěte také: Kde se nafukuje největší bublina? Nemovitosti to nejsou, riziko je u firem
Dal jsem si sodovku a debatujeme nad tímhle grafem.
Ještě před 10 lety jsme více piva vypili v barech a hospodách než doma. Dnes doma 62 procent, v barech a výčepech 38 procent.
Cenou to není. Ať si namlouváme cokoli, máme v porovnání s Evropou levné jak pivo, tak víno, drinky i jídlo. Ceny v restauracích jsou nyní podle Eurostatu po přepočtu na kupní sílu na 60 procentech v porovnání s průměrem EU.
Čím to tedy může být?
Je to tím, že na YouTube už jde doma na datech pouštět i Chůva k pohledání? (A k tomu si dáváme pivo?)
Že začal vycházet Forbes? Čteme ho fakt jen doma na gauči?
Že by kuřáky nasměroval od točeného domů na balkon k „lahváči“ zákaz kouření? Trend poklesu výtoče v hospodách je ale dlouhodobý…
Že byla krize? Ale už není…
Že jsou hospody hnusné? Kupa už jich je hezkejch…
Že to máme doma hezčí a útulnější? Fakt?
Že manželky začaly více vařit? Nebo manželé?
Že alkohol v baru není raw, gluten free a waste free?
Že v barech mají jen plastová brčka a EU to chce zakázat?
Že, že, že…
Jan Vlachynský mi na to říká, že lidé jsou extrémně citliví na cenu piva – zdražíme o korunu a hned si toho lidé všimnou. Hlavní důvod ale vidí jinde.
„Nám tržby rostou, ale pivo klesá – koktejly, panáky jdou nahoru. I u nás nejdříve jelo pivo, ale postupně jsme hosty prostě přeučili.“
S rostoucím bohatstvím lidé pijí relativně méně piva ve srovnání s ostatním alkoholem. Novější bary už mají méně účtů s pivem a panáky odshora dolů a více menších účtů s pár dražšími drinky, koktejly.
Tak na zdraví, pokud budete večer pít doma!