Cōng Yóu Bǐng jsou slané palačinky z vrstveného těsta sestávající jen z několika základních surovin. Na povrchu příjemně křupou, uvnitř jsou lahodně měkké. Tradiční čínské placky s jarní cibulkou jsou oblíbeným street foodem a jsou výborné jen tak samy o sobě. Skvěle však chutnají také k polévkám, s různými druhy omáček nebo je můžete přikusovat jako přílohu k pekingské kachně.

V ulicích Číny si na placičkách pochutnáte od božího rána a setkáte se s nabídkou různých velikostí i tlouštěk. Tajemství jejich skvělé chuti spočívá ve zmíněných vrstvách, které vzniknou srolováním těsta do dlouhého hada, následném zamotání do tvaru šneka a rozválením na placku. Sezamový olej, jako tradiční součást čínské kuchyně, dodá palačinkám jemnou chuť a výraznou vůni po semínkách.

Cōng Yóu Bǐng – čínské palačinky s jarní cibulkou

Na 4 palačinky potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • Sůl
  • 180 ml teplé vody
  • Rostlinný olej na smažení + na vytření mísy
  • 4 jarní cibulky (pouze zelená část)
  • Sezamový olej na potření palačinek

Na omáčku:

  • Zbylá část jarní cibulky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička chilli oleje
  • Microgreens komatsuna zelená

Postup

  1. Mouku smíchejte se zhruba půl lžičkou soli a pomalu přilévejte teplou vodu. Vymíchejte v robotu nebo v rukách pevné těsto ve tvaru koule. Vložte jej do mísy vymazané olejem a přikryjte fólií. Těsto nechte alespoň 20 minut odpočinout, aby mouka vodu pěkně nasákla.
  2. V mezičase nakrájejte nadrobno zelenou část jarní cibule a dejte do mísy. Zbylou světlou část nakrájejte do menší misky – tu použijete na omáčku.
  3. Odleželé těsto vyndejte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte jej na 4 stejně velké kousky. Zakryjte je fólií, aby neosychaly (čiňte tak vždy s těstem, se kterým zrovna nepracujete).
  4. Každý kousek těsta postupně rozválejte na tenký obdélník. Potřete jej za pomoci mašlovačky po celé ploše sezamovým olejem, zlehka osolte a posypejte zelenou částí jarní cibule. Z delší strany těsta pak opatrně zarolujte dlouhého hada.
  5. Vzniklé hady poválejte, aby byly ve všech částech stejně široké. Můžete je ještě trochu povytáhnout do stran, abyste je o něco prodloužili. Zarolujte je do tvaru šneka a konce těsta přitiskněte. Přikryjte fólií a nechte chvilku odpočinout.
  6. Ze šneků pak jemně vyválejte kulaté placky o průměru cca 18 cm a výšce asi 2 až 3 mm. Podle potřeby podsypejte těsto lehce moukou.
  7. Pánev rozehřejte na střední teplotu a celý povrch potřete olejem. Placku vložte na pánev a smažte z jedné strany 2 až 3 minuty, dokud se na ní nevytvoří zlatohnědé puchýřky. Otočte ji a z druhé strany smažte ještě asi 2 minuty. Hotové placky odkládejte na sebe.
  8. Nakrájenou cibulku v malé misce smíchejte se sójovou omáčkou, vodou, sezamovým a chilli olejem. Čínské palačinky podávejte vcelku nebo nakrájejte na trojúhelníčky a namáčejte do připravené omáčky ozdobené microgreens zelené hořčice komatsuna.