Záměr je jasný. „Aby jediná pěna v kavárnách nebyla jen ta v cappuccinu,“ komentuje s úsměvem projektový manažer Plzeňského Prazdroje Šimon Pokorný novinku nejslavnějšího tuzemského pivovaru. Ten se s její pomocí pokouší zamířit s čepovaným pivem do kaváren a moderních bister, tedy do míst, kde vedle kávy, dortů a sendvičů bylo pivo k mání spíše pouze v lahvích a plechovkách.

Aby Prazdroj s čepovaným pivem v poněkud netypickém prostředí uspěl, vyvinul unikátní designový minivýčep, který využívá prvky technologie tankového piva, což prakticky zaručuje pivo v té nejvyšší možné kvalitě.

Minivýčep, který se vejde na barový pult a je jednoduchý na obsluhu i údržbu, dostal jméno Barnie a zatím v pilotním provozu funguje v kavárnách a bistrech v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a Košicích. Do konce roku bude nabídnut dalším desítkám provozoven v Česku a na Slovensku.

„Kavárny a další malé provozy typu bister nebo menších barů jsou velmi zajímavou oblastí trhu. Ročně v nich lidé utratí čtvrtinu celkového objemu v gastrosektoru. Pivo sice není tím hlavním, co tu hosté hledají, přesto vidíme, že zájem o něj roste,“ vysvětluje motivaci pronikání do víceméně neobsazeného světa Veronika Hořáková, ředitelka oddělení rozvoje obchodu Prazdroje.

„Chceme dát lidem možnost si i v tomhle prostředí vychutnat pivo třeba během sobotního brunche nebo odpoledního setkání s přáteli v té nejlepší podobě – tedy čepované,“ doplňuje.

Základ pro unikátní výčep dal inovativní hackathon, soutěž studentů technických univerzit a dalších technických nadšenců, který pivovar pořádal v roce 2019. Na něj pak navázal technický vývoj expertů z pivovaru ve spolupráci s partnery Unico.Ai a Sinop.

Cílem bylo vytvořit malý, na obsluhu i údržbu jednoduchý, přitom plně funkční výčep pro místa, kde by se klasický velký výčepní pult nevešel ani nevyužil, protože tam není taková poptávka po pivu jako v klasických hospodách.

Finální řešení se inspirovalo technologií tankového piva, kterou Prazdroj začal prosazovat před více než 26lety. „Přímo ve výčepu je plastový pivní soudek s vakem fungujícím na stejném principu jako vak v pivním tanku – při čepování kompresor z vaku vytlačuje pivo, které tak vůbec nepřijde do kontaktu se vzduchem. Kromě toho je uvnitř i chlazení zaručující správnou teplotu,“ líčí Petr Kostlán, který měl technologický vývoj Barnieho v Prazdroji na starosti.

Pivní soudky jsou recyklovatelné a pivovar z nich ve spolupráci s designovým studiem vyrábí světla.

Barnie je maximálně šetrný k přírodě, pivní soudky jsou spolu s pivním vedením plně recyklovatelné. Pivovar jim navíc ve spolupráci s brněnským designovým studiem Nahaku vdechne nový život – vyrábí z nich světla.

„Z pivních soudků jsme navrhli a vyrobili designová světla například pro Manifesto na pražském Smíchově. Aktuálně řešíme možnost sériovější výroby, aby byla dostupná pro širokou veřejnost,“ uvádí Josef Rozehnal z Nahaku.

Projektový manažer Šimon Pokorný sibuje, že Prazdroj nehodlá ani v netradičních podnicích slevit z vysokého standardu: „V kavárnách budeme stejně jako v hospodách školit obsluhu, aby dokázala pivo správně načepovat a naservírovat a hosté odcházeli s nejlepším zážitkem.“

Stejný muž slibuje i to, že Prazdroj podpoří zájem o pivo i v prostředí, kde prim hraje káva nebo víno. V Česku je zhruba sedm tisíc kaváren a bister, byznysový potenciál je tedy zjevný. Pivní soudky do kaváren mají objem deset litrů a pivovar v nich nyní nabízí svůj ležák Pilsner Urquell a také piva z minipivovaru Proud.