Kukuřičný chowder je polévka ze surovin, které vám na první dobrou nemusí znít nijak zázračně, ale věřte mi, a zkuste ji. Díky pomalému opečení (a taky troše slaniny) chytne totiž kukuřice a s ní i celé jídlo až překvapivě dobrou chuť, a vy si začnete pomalu plánovat, kdy ho znovu uvaříte.

Pro sytější pokrm na závěr přidejte nastrouhaný čedar nebo natrhané kuřecí maso. To ostatně můžete uvařit i přímo v polévce – kousky kuřecího prsa orestujte a povařte spolu s kukuřicí, před mixováním vyndejte, natrhejte na vlákna, a vraťte do hrnce.

Kukuřičná polévka s kysanou smetanou a chilli

Na 4 porce potřebujete:

  • 100 g slaniny (pro vege verzi 4 lžíce másla)
  • 1 velká cibule
  • 2 zelené či bílé polní papriky
  • 1 chilli paprička
  • 700 g mrazené kukuřice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • Sůl & pepř
  • ½ kelímku kysané smetany
  • Jarní cibulka, pažitka nebo koriandr na posypání

Postup

  1. Kukuřici nechte při pokojové teplotě povolit. Slaninu pokrájejte na čtverečky a v hrnci, ve kterém budete vařit polévku, ji nechte pozvolna nasucho vyškvařit. Když pustí tuk a je pěkně opečená, děrovanou lžící ji vyndejte. Pokud nejíte maso, tento krok přeskočte a zeleninu opečte na másle.
  2. Na vyškvařeném tuku 5 minut opékejte na kostičky nakrájenou cibuli a papriky a nasekanou chilli papričku. Přidejte kukuřici a dalších 10 minut za občasného míchání na vyšší teplotu restujte, aby se kukuřice opekla a rozvoněla, to dodá polévce chuť a vůni. Zasypejte nasekaným česnekem, zalijte vývar, osolte a asi 15 minut povařte.
  3. Polovinu polévky rozmixujte a vraťte do hrnce (nebo ji tyčovým mixérem částečně rozmixujte rovnou v hrnci), vmíchejte smetanu a odloženou slaninu, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte posypané jarní cibulkou, pažitkou či koriandrem.

Pro estéty a zemědělce: Pokud máte čerstvé kukuřičné klasy, ostrým nožem z nich okrájejte zrníčka a polévku podle jejich tvrdosti vařte případně o něco déle. A pokud je nemáte, ale jíte i očima, pořiďte si alespoň vakuované předvařené klasy, z nichž jeden okrájejte, kukuřici opečte na troše másla a hotovou polévku s ní ozdobte. Zbytek balení použijte třeba do těstovinového salátu.