Možná je pro vás představa smažáku odpudivá, ale tento „smažák“ v podobě sýrových kuliček už rozhodně nijak odpudivý není, to mi věřte. Žádný fádní eidam, ale lahodný kozí sýr v křupavém obalu z panko strouhanky. Medová zálivka k tomu… Tohle není fastfoodová záležitost, ale delikatesa, která potěší i velké gurmety.

Při přípravě dbejte na dobré vychlazení sýra. Teplý sýr by při smažení rychle povolil a vytekl. Pokud sýr dobře vychladíte a poté vložíte do opravdu horkého oleje, krusta se rychle zatáhne, zezlátne a během chvíle taháte ven hotové krokety. Smažte opravdu několik málo sekund, jinak krokety prasknou tak jako tak.

Smažený sýr jinak: krokety z kozího sýra s medovou zálivkou

Na 14 kuliček potřebujete:

  • 250 g čerstvého kozího sýra
  • 1 rovná lžička sušeného estragonu (viz Tip)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl
  • 1 vejce
  • 2 hrsti panko strouhanky
  • 1 rovná lžička mleté papriky
  • 1/3 lžičky sušeného česneku
  • Olej na smažení

Medový přeliv:

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky chilli vloček
  • Špetka soli

Postup

  1. Čerstvý kozí sýr vložte do misky, ochuťte bylinkami a dobře promíchejte. Případně můžete ponechat čistou variantu bez bylinek. Pokud nebudete sýr ochucovat a koupili jste si ten, který je tvarovaný do válečků řezaných na plátky, můžete rovnou pracovat s jednotlivými kousky. Ochucený sýr rozdělte na 14 kousků a z každého vyválejte mezi dlaněmi kuličku. Kuličky skládejte na talířek a vložte na hodinu do lednice.
  2. Do hlubšího talíře nebo do misky vsypte mouku a osolte ji. Do druhé misky vyklepněte vejce a vidličkou rozkvedlejte. Do třetí misky vložte panko strouhanku, ochuťte paprikou a česnekem a promíchejte.
  3. Vychlazené kuličky obalte nejdříve v mouce. Tu vždy důkladně oprašte. Pak obalujte ve vajíčku a nakonec v panko strouhance. Dbejte na to, aby byly kuličky pěkně kolem dokola pokryté trojobalem. Kuličky položte na čistý talíř a dejte na 20 minut do mrazáku.
  4. V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje. Je dobré mít olej opravdu horký. Pokud vhodíte do oleje kousek strouhanky, měly by kolem ní ihned naskočit bublinky. Do oleje vložte kuličky a krátce smažte. Pokud si všímáte, že krokety začínají praskat, ihned je vyndejte. Ideální je stihnout to krátce před prasknutím. Krokety nechte okapat na papírové utěrce.
  5. Připravte horkou medovou zálivku k podávání. Med zahřejte s citronovou šťávou, chilli vločkami a špetkou soli a míchejte, aby se ingredience dobře propojily.
  6. Krokety můžete podávat jen tak anebo servírovat se salátem s červenou řepou. Tu můžete do salátu nakrájet čerstvou i předvařenou. Nasládlá zálivka se dobře vyvažuje s jemně hořkou a pikantní rukolou. Využijete ji tedy nejen pro doplnění samotných kuliček, ale právě i pro přelití salátu. Salát doplňte ořechy a různými typy microgreens a klíčků.

Tip: Pro ochucení můžete kromě estragonu použít i jiné bylinky. Vždy stojí za zvážení, jak chcete krokety podávat. Skvěle budou chutnat s čerstvou pažitkou, šalvějí, ale například i mletým rozmarýnem.