Oslavte svátek Tří králů tříkrálovým koláčem neboli Galette des Rois. Tento tradiční francouzský dezert, který se podává, jak už jeho název napovídá, právě na Tři krále, se skládá z křupavého listového těsta a jemného mandlového frangipanu ovoněného mandarinkou.

Před pečením se dovnitř ukryje drobná figurka, fazole či oříšek a upečený koláč se dle tradice rozkrájí na tolik kousků, kolik je strávníků. Šťastlivci, který ve svém kousku onu figurku najde, má přinést štěstí a bohatství na celý rok, takže držíme palce!

A pokud máte trochu více času, vyzkoušejte naše jednoduché domácí listové těsto.

Tříkrálový koláč s frangipanem (Galette des Rois)

Potřebujete:

  • 2 pláty vyváleného listového těsta
  • 100 g velmi změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 120 g mandlové mouky
  • 1 lžíci mandarinkové kůry
  • Špetku soli
  • Teplovzdornou figurku pro krále, fazoli nebo ořech
  • 1 vejce na potření
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si velký plech. Z obou plátů listového těsta vyřízněte kolo o průměru cca 25 cm, můžete si pomoci například talířem či dortovou formou. Přesuňte je prozatím do lednice.
  2. Máslo společně s třtinovým cukrem vyšlehejte pomocí ručního šlehače či v robotu do světlé a nadýchané pěny, na nejvyšší rychlost to trvá několik minut. Do našlehané směsi přidejte mandlovou mouku, mandarinkovou kůru a špetku soli a zašlehejte dohladka. Směs přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou trezírovací špičkou.
  3. První plát i s pečicím papírem přendejte na plech a pomocí sáčku (nebo jednoduše lžící) poklaďte náplní. Pracujte od středu do tvaru velkého šneka, po obvodu nechte cca 2 až 3 cm bez náplně. Nakonec náplň rovnoměrně uhlaďte. Figurku pro krále umístěte na libovolné místo v náplni.
  4. Koláč přikryjte druhým plátem těsta a spojte je po obvodu pomocí vidličky dohromady. Ostrým nožem mírně nařízněte vršek koláče obloučky od středu k okrajům, dejte však pozor, abyste těsto neprořízli. Cílem je vytvořit pouze ozdobu. Nakonec prošlehejte vejce a pomocí mašlovačky jím celý koláč potřete.
  5. Vložte ho do vyhřáté trouby na 30 minut. Pokud by se vám ke konci pečení zdálo, že se již vršek koláče připaluje, zakryjte ho alobalem. Hotový nechte vychladnout a před podáváním ho pocukrujte moučkovým cukrem.