Oslavte svátek Tří králů tříkrálovým koláčem neboli Galette des Rois. Tento tradiční francouzský dezert, který se podává, jak už jeho název napovídá, právě na Tři krále, se skládá z křupavého listového těsta a jemného mandlového frangipanu ovoněného mandarinkou.
Před pečením se dovnitř ukryje drobná figurka, fazole či oříšek a upečený koláč se dle tradice rozkrájí na tolik kousků, kolik je strávníků. Šťastlivci, který ve svém kousku onu figurku najde, má přinést štěstí a bohatství na celý rok, takže držíme palce!
A pokud máte trochu více času, vyzkoušejte naše jednoduché domácí listové těsto.
Tříkrálový koláč s frangipanem (Galette des Rois)
Potřebujete:
- 2 pláty vyváleného listového těsta
- 100 g velmi změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 120 g mandlové mouky
- 1 lžíci mandarinkové kůry
- Špetku soli
- Teplovzdornou figurku pro krále, fazoli nebo ořech
- 1 vejce na potření
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si velký plech. Z obou plátů listového těsta vyřízněte kolo o průměru cca 25 cm, můžete si pomoci například talířem či dortovou formou. Přesuňte je prozatím do lednice.
- Máslo společně s třtinovým cukrem vyšlehejte pomocí ručního šlehače či v robotu do světlé a nadýchané pěny, na nejvyšší rychlost to trvá několik minut. Do našlehané směsi přidejte mandlovou mouku, mandarinkovou kůru a špetku soli a zašlehejte dohladka. Směs přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou trezírovací špičkou.
- První plát i s pečicím papírem přendejte na plech a pomocí sáčku (nebo jednoduše lžící) poklaďte náplní. Pracujte od středu do tvaru velkého šneka, po obvodu nechte cca 2 až 3 cm bez náplně. Nakonec náplň rovnoměrně uhlaďte. Figurku pro krále umístěte na libovolné místo v náplni.
- Koláč přikryjte druhým plátem těsta a spojte je po obvodu pomocí vidličky dohromady. Ostrým nožem mírně nařízněte vršek koláče obloučky od středu k okrajům, dejte však pozor, abyste těsto neprořízli. Cílem je vytvořit pouze ozdobu. Nakonec prošlehejte vejce a pomocí mašlovačky jím celý koláč potřete.
- Vložte ho do vyhřáté trouby na 30 minut. Pokud by se vám ke konci pečení zdálo, že se již vršek koláče připaluje, zakryjte ho alobalem. Hotový nechte vychladnout a před podáváním ho pocukrujte moučkovým cukrem.