Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Obrácené koláče ráda propaguji, protože znamenají hodně muziky (rozumějte chuti a efektu) za málo peněz (rozumějte úsilí) – ovoce stačí vyskládat na dno formy, překrýt těstem a po upečení dodat lesk trochou džemu nebo sirupu. Tento mandarinkový koláč navíc ocení i celiaci, mouku totiž nahradí křupavá kombinace kukuřičné polenty a mletých mandlí.
Na formu 20 x 25 cm potřebujete:
- 6 až 8 mandarinek
- 4 vejce
- 90 g třtinového cukru + 4 lžíce na vysypání formy
- 125 g rozpuštěného másla + 2 lžíce na vymazání formy
- 150 g řeckého jogurtu
- 160 g instantní polenty (nebo polohrubé mouky)
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička mandlového (případně vanilkového) extraktu
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky mletého kardamomu
Na potření:
- 3 lžíce citrusové, meruňkové nebo jablečné zavařeniny
- 1 lžíce růžové vody
Postup
- Pekáč nebo koláčovou formu (nejlépe s odnímatelnými okraji) vymažte pořádnou vrstvou másla a jen dno posypejte cukrem. Mandarinky rozpulte, až poté opatrně oloupejte a řeznou stranou dolů vyskládejte na dno formy.
- Vejce s cukrem šlehejte 5 minut elektrickým šlehačem do pěny. Postupně zapracujte rozpuštěné máslo, jogurt, polentu, mandle, kypřicí prášek, aroma, zázvor, sůl a kardamom.
- Těsto rozetřete na mandarinky a při 160 °C pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte 5 minut vychladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechte dochladnout.
- Před podáváním koláč potřete na plotně či v mikrovlnné troubě rozehřátým džemem smíchaným s trochou růžové vody. Ta koláč krásně provoní a seženete ji v orientálních potravinách.