Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům stejně jako skutečná vanilka do cukru, ve kterém se tyto lahodné neřesti obalují. S ořechy je to pak velmi choulostivá záležitost, jelikož každičký recept (a bez debat, že každá rodina má ten nejlepší) obsahuje jiný druh. Rohlíčkům dodají chuť a lahodné aroma předem opražené mandle, stejně jako lískové nebo vlašské ořechy.
Tradice naší rodiny praví, že v receptu nesmí chybět mandle – samozřejmě ty předem nasucho opražené, aby rohlíčky ještě více rozvoněly. Domácí příprava vanilkového cukru je pak samozřejmostí. Vanilkové rohlíčky jsou křehké, voňavé a vybízejí k jejich neustálému ujídání.
Vanilkové rohlíčky s mandlemi
Na 2 plechy (cca 60 rohlíčků) potřebujete:
- 120 g loupaných mandlí
- 300 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
Na domácí vanilkový cukr (zbyde vám do zásoby):
- 500 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup
- Začněte přípravou domácího vanilkového cukru (pokud ovšem nejste o krok dál a nemáte ho jako správná hospodyňka ve spíži již nachystaný).
- Do mixéru dejte krupicový cukr a na menší kousky překrájený vanilkový lusk, ze kterého jste odkrojili tvrdší konce. Mixujte 2 až 3 minuty, dokud nezískáte jemnou konzistenci vanilkového cukru.
- Pro ještě větší jemnost vanilkový cukr následně prosejte přes jemné síto a uložte jej do vzduchotěsné nádoby. Část rovnou nasypte do hlubšího talíře, kde budete později rohlíčky obalovat.
- Mezitím, co mixujete, opražte na suché pánvi loupané mandle. Průběžně je prohazujte, nechte rozvonět a následně vychladnout.
- Vychladlé mandle rozmixujte najemno a (v míse robota) promíchejte s moukou a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky pokrájené máslo a vytvořte drobenku. Přidáním žloutků nakonec vše spojte dohromady.
- Z těsta vytvarujte dlouhý váleček a nožem jej rozkrájejte na stejně velké kousky. Docílíte tak co nejpodobnější velikosti všech rohlíčků.
- Každý kousek zlehka rozválejte na hada. Oba konce pomocí prstů zarovnejte tak, aby byly stejně široké jako celý rohlíček – nechcete, aby byly špičaté a v troubě se připalovaly.
- Rohlíčky vyskládejte s rozestupy na dva plechy vyložené pečicím papírem. Na každý se vejde cca 30 kousků. Pečte při 180 °C v rozmezí 8 až 12 minut, podle jejich skutečné velikosti. Menším postačí kratší doba, větším pak prospěje o malinko delší propečení.
- Hotové rohlíčky jsou na povrchu světlé až narůžovělé. Na dotek jsou pevné a dají se bezpečně nadzvednout. Nechte je po dopečení na plechu asi dvě minuty zchladnout a ještě zatepla (nikoli horké) obalte v domácím vanilkovém cukru.
- Po úplném zchladnutí (nebo až před samotným servírováním) jim dopřejte druhé kolo cukrové nálože pro ještě lepší chuť i vzhled.
Tipy & triky
- Rohlíčky neobalujte ani moc horké (cukr by se na ně lepil), ani moc vychladlé (cukr by nedržel). Přemístěte je do vanilkového cukru zhruba po 2 minutách po vyndání z trouby.
- Vanilkový cukr si můžete připravit ještě před příchodem vánočních příprav. Aby se v něm vanilka co nejlépe rozvoněla, nechte lusk v cukru navonět klidně až po dobu dvou týdnů a poté rozmixujte.
- Rohlíčky skladujte na chladném a temném místě, uzavřené ve vzduchotěsné nádobě či krabici. K úkrytu (nejen před ujídači) dobře poslouží spíž nebo balkon (v tomto případě dejte však pozor na navlhnutí a zvolte spíše plastovou či plechovou krabici vystlanou ubrouskem pro zachycení vlhkosti).
- Příprava rohlíčků zhruba tři týdny před Vánoci je ideální. Příjemně se uleží a ještě více zkřehnou. Vyzkoušet můžete i jejich pistáciovou variantu s čokoládovou polevou.