Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Pohledy na to, co je a není zdravé, se u každého poněkud liší. Zatímco někdo si pod pojmem „zdravé jídlo“ vybaví low-carb salát doplněný maximálně luštěninami, jiný může nabýt dojmu, že jeho slabost pro sladké spasí třtinový cukr. Já pravdu hledám někde na půli cesty. Pokud tedy nejste striktní vyznavač nesladkých dezertů, pusťte se do přípravy nutričně bohatého tvarohového koláče slazeného xylitolem. Místo mouky použijete zdravější ovesné vločky plné vlákniny (a dostupné také v bezlepkové verzi).

Xylitol, známý jako březový cukr, má oproti klasickému rafinovanému cukru hned dvě výhody. Jednak se po něm nekazí zuby – naopak, náš chrup ovlivňuje pozitivně a pomáhá ho chránit. A jednak obsahuje asi o čtyřicet procent méně kalorií oproti cukru klasickému.

Těsto/drobenka:

  • 400 g jemných ovesných vloček (lze dát bezlepkové)
  • 90 g xylitolu
  • 150 g změklého másla pokojové teploty
  • 60 g plátkových mandlí

Náplň:

  • 1 kg měkkého polotučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 100 g xylitolu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 350 g borůvek nebo jiného drobného ovoce (maliny, ostružiny, jahody, rybíz)

Postup

  1. Vločky promíchejte s xylitolem a do směsi zapracujte změklé máslo. Vytvořte drobivou směs. Dejte si třetinu stranou a tu promíchejte s plátky mandlí. Zbylé dvě třetiny rozprostřete do papírem vyložené pečicí formy nebo na plech 30 x 25 cm a lehce prsty pomačkejte.
  2. Tvaroh prošlehejte s vejci, xylitolem a vanilkovým extraktem. Náplň nalijte na korpus a stěrkou uhlaďte do rovna. 
  3. Posypejte ovocem a zbylou drobenkou s mandlemi.
  4. Pečte při 170 °C 50 až 60 minut. Nechte zcela vychladnout, až poté krájejte.