Nejspíš se budete ptát „Proč?!“. Proč jíst ovesnou kaši s cuketou, na sítích označovanou jako zoats (=zucchini & oats, tedy cuketa & ovesné vločky), v extra bizarní verzi ještě doplněnou o vaječný bílek? Odpověď je jednoduchá.

Cuketa dodá kaši vitaminy, minerály a objem s minimem kalorií. Spolu s bílkem, který zase přidá na bílkovinách, a snídaně vás tedy zasytí na déle, obojí napomáhá krásně nadýchané a krémové struktuře kaše. A nejlepší na tom je, že chuťově jsou obě složky naprosto neutrální, takže je ve vločkách opravdu nerozeznáte. Dejte tomu jednou šanci a povíme si.

Zoats aneb Proteinová ovesná kaše s cuketou a bílkem

Na 1 porci potřebujete:

  • 50 g jemných vloček (ovesné, pohankové)
  • ½ menší cukety (150 g)
  • 200 ml kravského či mandlového mléka
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžíce semínek (chia, len, slunečnice)
  • ½ banánu

Pro extra proteinovou kaši:

  • 1 až 2 bílky nebo 25 g proteinu

K podávání:

  • Bílý jogurt, tvaroh
  • Čerstvé ovoce
  • Ořechy, semínka, ořechové máslo
  • Sirup či med

Postup

  1. Pokud chcete cuketu před ostatními strávníky ukrýt, oloupejte ji, případně zbavte zrníček, pokud jsou větší než malé. Ve slupce je každopádně nejvíce zdraví prospěšných látek, proto doporučuji cuketu neloupat. Nastrouhejte ji najemno a spolu s vločkami (já používám jemné ovesné s vlákninou), mlékem a skořicí několik minut za častého míchání povařte na hustou kaši.
  2. Pro extra porci bílkovin do kaše ihned rychle vmíchejte vaječný bílek (nebojte se, na chuti nebude poznat a dodá jí krásně krémovou strukturu), případně na závěr přidejte oblíbený protein. Vmíchejte také semínka (já dávám mix chia a mletého lněného, které kaši navíc zahustí) a doslaďte rozmačkaným banánem, případně medem, čekankovým sirupem a podobně.
  3. Podávejte s jogurtem či tvarohem, sezonním ovocem, sekanými ořechy nebo ořechovým máslem a případně dalším sladidlem.