Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Polemiku o komerčnosti Valentýna si jistě můžeme odpustit, protože romantici obhajující svátek zamilovaných tento spor prostě nikdy nemůžou vyhrát. Pravdou ovšem je, že Valentýn poslouží jako výborná záminka pro upečení dnešního, byť poněkud nezvyklého, dezertu. I toho největšího cynika totiž možná obměkčíte čokoládovým mini cheesecakem s bourbonem, chilli a slaninou. Ano, čtete správně, kandovaná slanina, špetka chilli v kombinaci s čokoládou a něco alkoholu spolu v dezertech překvapivě dobře funguje!

Cheecaky si upečte i v případě, že se nemáte s kým rozdělit (aspoň zbude, že ano), jen upřímně doporučuji udělat pouze poloviční dávku – ačkoli tyhle koláčky vydrží v lednici dobré i tři dny, je zde podstatné riziko, že je prostě sníte skoro všechny. A neptejte se mě, jak to vím.

Čokoládové cheesecake muffiny s chilli, slaninou & bourbonem

Na 15 mini nebo jeden 20cm cheesecake potřebujete:

  • 176 g Oreo sušenek (16 kusů)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • Olej ve spreji

Na náplň:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 450 g krémového sýru nebo žervé
  • 80 g třtinového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • 60 ml bourbonu (já dala Wild Turkey pro jeho karamelovo-vanilkové tóny)
  • 1 lžička rozpustné kávy
  • Špetka soli
  • Špetka mletého chilli (lze vynechat, nebo s ním naopak přitvrdit)
  • 2 vejce

Na kandovanou slaninu:

  • 8 plátků slaniny
  • 2 lžíce bourbonu
  • 2 lžíce hnědého třtinového cukru

Na kakaovou šlehačku:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 30 g holandského kakaa
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Pro pevnější krém přidejte:

  • 250 g mascarpone nebo 1 ztužovač šlehačky

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180 °C. Muffinový plech vyložte papírovými košíčky a zlehka je vystříkejte olejem. Pokud máte silikonové košíčky, papír můžete vynechat, ale vystříkání olejem vám značně usnadní vyndávání dortíků. Druhá možnost je upéct jeden větší, asi 20centimetrový cheesecake.
  2. Sušenky rozmixujte nebo najemno nadrťte, smíchejte s rozpuštěným máslem, rozdělte do 12 až 16 košíčků, lžičkou pořádně upěchujte a pečte 10 minut. Nechte chvíli vychladnout.
  3. Mezitím si připravte náplň: čokoládu rozpusťte v mikrovlnce (vždy po 30 vteřinách promíchejte) nebo ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout. Sýr prošlehejte s cukrem, moukou, bourbonem, kávou, solí a mletým chilli dle chuti (minimálně špetka je do čokoládových dezertů skvělá!). Když se cukr rozpustí, vmíchejte čokoládu a pak už jen krátce, aby se do krému nedostalo mnoho vzduchu, zapracujte vejce. Rozdělte do košíčků, plechem bouchněte o stůl, aby z krému unikl vzduch, který by ho potrhal, a na dno trouby položte plecháček s vodou pro zvýšení vlhkosti.
  4. Teplotu v troubě snižte na 150 °C, pečte 15 minut (velký cheesecake bude potřebovat asi 40 minut) a poté v troubě nechte ještě 5 minut dojít. Nechte při pokojové teplotě vychladnout a pak ještě zpevnit v lednici.
  5. Plátky slaniny rozložte na plech vyložený pečicím papírem, mašlovačkou potřete bourbonem, posypejte hnědým cukrem a při 200 °C pečte 7 až 10 minut dozlatova. Otočte, potřete bourbonem a posypejte cukrem i z druhé strany a pečte dalších zhruba 5 minut, až plátky hezky zkaramelizují. Nechte vychladnout a nalámejte na menší kousky.
  6. Šlehačku s cukrem, kakaem a vanilkou vyšlehejte dotuha, pomocí hvězdicové zdobicí špičky a cukrářského sáčku (nebo jen tak nožem) naneste na muffiny a nechte v lednici zatuhnout. Šlehačka má tendenci trochu sesednout, proto ji můžete zpevnit ztužovačem šlehačky nebo do ní opatrně zapracovat prošlehané mascarpone. V tom případě ale přidejte i trochu cukru a kakaa, krému bude více. Ozdobte karamelizovanou slaninou a pak už jen pozorujte ten údiv smísený s nadšením!