Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Na churros narazíte snad na každém španělském rohu (dobře, i na tom portugalském a latinskoamerickém). Škoda jen, že ne na každém českém, i když taková místa také díkybohu existují. My vám každopádně dnes nabízíme ještě jednu variantu, a to vyrobit si je přímo doma.
Tyto smažené „tyčinky“ z odpalovaného těsta jsou připodobňovány k rohům ovce iberského plemene churra. Odtud také plyne jejich název. Jsou hezké na pohled (že by pro změnu spojitost se slangovým označením pohledného muže ve španělštině?) a chutnají naprosto božsky! Je těžké je přestat jíst. Už jen obalené ve skořicovém cukru jsou dost návykové. A jakmile je zanoříte do čokoládové omáčky s pikantním nádechem, bude to ještě náročnější. Avšak, pokud se do chystání lahodných churros jednou odhodláte, nechte špatné svědomí rovnou stranou a bez sebemenších výčitek si je vychutnejte. Vždyť od toho tu jsou!
Na 30 kousků potřebujete:
- 300 ml vody
- 60 g másla
- 1 lžíci cukru
- špetku soli
- 180 g hladké pšeničné mouky
- 2 vejce
- olej na smažení
Na chilli čokoládu:
- 100 g 70% hořké čokolády
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 malou červenou chilli papričku
Na obalení:
- 70 g krystalového cukru
- 1 vrchovatou lžičku skořice
Postup
- Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte změklé máslo, cukr a špetku soli. Máslo nechte ve vodě rozpustit, směs přiveďte k varu a pak najednou vsypte odměřené množství mouky. Za stálého míchání tzv. odpalte těsto. Nepřestávejte těsto míchat vařečkou, dokud nevznikne hladká celistvá koule – ačkoliv se to může pozdávat na počátku jako zázrak, stane se tak. Buďte trpěliví a míchejte opravdu až do té doby, dokud se na dně hrnce nevytvoří lehký povlak neboli opravdu tenká vrstva napáleného těsta. V té chvíli můžete hrnec stáhnout z plamene a odpálené těsto přendat do jiné mísy – to pomůže rychlejšímu zchladnutí, které je potřebné před přidáním vajec.
- Do zchladlé hmoty vmíchejte pomocí vařečky jedno vejce po druhém tak, aby se obě s těstem důkladně spojila. Mezitím rozpalte v širší a vyšší pánvi asi 3cm vrstvu oleje. Zdobicí sáček s hvězdicovou špičkou se šesti hroty si nejprve těsně za nasazenou špičkou uzavřete pomocí spony, vložte jej do vyšší nádoby (např. půllitru) a konec sáčku zahněte zevnitř ven – takto se vám bude sáček dobře plnit. Jakmile jej naplníte veškerým těstem, utiskejte celý obsah směrem dolů ke špičce.
- Do pořádně rozpáleného oleje začněte ze sáčku vymačkávat asi 10 cm dlouhé „hady“. Dělejte buď rovné tvary, nebo je dle libosti zakruťte (občas se vám to povede i bez větší námahy či úmyslu). Churros smažte z jedné strany cca 2 minuty a pak je otočte ještě na 1 až 2 minuty na druhou stranu, až se opečou pěkně dozlatova. Celou dobu je pečlivě hlídejte, aby se zbytečně nepřipálily. V oleji ladně plavou a pro otočení do nich stačí obracečkou jen lehce „ťuknout“.
- Hotové churros vyskládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a zbavte je tak přebytečného oleje. Pak smažte další várku (v každé várce smažte 5, maximálně 6 kousků, aby kolem sebe měly dost prostoru) a mezitím tu hotovou obalte v cukru smíchaném se skořicí. Obalené churros odkládejte na talíř, tác, do misky, širší sklenky či papírového kornoutku, odkud je budete chtít konzumovat.
- A zatímco churros smažíte, na vedlejší plotýnce vytvořte vodní lázeň čokoládě se smetanou a chilli papričkou. Chilli před vložením do lázně rozpulte a odsemeňte, ať pálivost nechtěně nepřebije chuť churros. Je příjemné zanechat v čokoládové omáčce jen pálivý nádech, nikoliv ohnivé překvapení. Jakmile se čokoláda se smetanou spojí, vyjměte obě půlky papričky ven a omáčku přelijte do servírovací misky.
Slaný karamel: Další z možností, do čeho churros namáčet, je slaný karamel. Nachystejte si 200 g krupicového cukru, 120 ml smetany ke šlehání, 80 g másla a ½ lžičky až 1 lžičku maldonské mořské soli. Jakmile v hrnci s vyšším okrajem roztopíte cukr na karamel, přidejte na kostičky pokrájené máslo o pokojové teplotě. Asi po 2 minutách přilijte za stálého míchání smetanu a rozmíchejte dohladka. Odstavte z plamene a přidejte sůl. Promíchejte, aby se rozpustila, a slaný karamel nalijte do čisté nádoby.