Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Tohle extra vláčné těsto s olivovým olejem a mascarpone můžete upéct i v klasické bábovkové formě, ale mini bábovičky jsou chtě nechtě roztomilejší (a navíc se o tu svoji nemusíte s nikým dělit). Ať tak nebo tak, koláč ovoňte svěžím rozmarýnem a citronem a doplňte jemnou polevou ze zbytku mascarpone – obojí dodá zákusku skvělou koncovku.
Citronová bábovka s olivovým olejem, mascarpone a rozmarýnem
Na asi 12 mini bábovek potřebujete:
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 80 g extra panenského olivového oleje
- 200 g mascarpone (zbytek balení přijde do polevy)
- 2 chemicky neošetřené citrony
- 220 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- Špetka soli
- 1 lžička čerstvého sekaného rozmarýnu
Na polevu z mascarpone:
- 50 g mascarpone
- 2 lžíce citronové šťávy
- 80 g cukru moučka
- Čerstvý rozmarýn na ozdobu
- Tuk do formiček
Postup
- Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 4 minuty do pěny, přilijte olej a šlehejte další 2 minuty. Postupně zapracujte mascarpone, citronovou kůru (strouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká) a šťávu (dvě lžíce schovejte do polevy), mouku, kypřicí prášek, sůl a najemno nasekaný rozmarýn.
- Rozdělte do máslem či olejem vymazaných formiček (pokud nemáte ty na mini bábovičky, použijte velkou bábovkovou nebo třeba muffinové košíčky) a pečte při 170 °C 20 až 25 minut (velkou bábovku pak kolem 45 minut) do lehce zlatova.
- Na polevu důkladně prošlehejte mascarpone s cukrem a citronem, nechte za občasného míchání částečně zatuhnout a poté lijte na vychladlé koláčky. Můžete dozdobit čerstvým rozmarýnem, plátky citronu nebo kokosovými chipsy.
Tip: Pokud máte velké citrony, šťávu nedávejte do těsta všechnu, aby nebylo příliš kyselé.