Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Já vím, je to trochu podvod. Když se řekne „bez mouky“ a „bez másla“, čekáte spíš suchý dietní koláč než vláčné brownie těsto plné ořechů a smetanový krém s čokoládou. Ale snad mi to prominete, až kousek tohoto dekadentního moučníku ochutnáte…
Ořechový brownie koláč bez mouky & bez másla
Na korpus o průměru 20 cm potřebujete:
- 50 g mléčné čokolády
- 30 ml silného espressa
- 4 vejce
- Špetka soli
- 120 g cukru krupice
- 40 g holandského kakaa (+ další na posypání)
- 150 g mletých lískových ořechů
Na čokoládový krém:
- 50 g lískových ořechů (+ další na ozdobu)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g mléčné čokolády
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup
- Malou koláčovou formu lehce vymažte máslem, na dno položte kolečko a na boky přitiskněte proužky z pečicího papíru.
- Čokoládu rozpusťte (zbytek tabulky použijete do polevy, takže ji nesnězte!), vmíchejte k ní kávu a nechte chvíli zchladnout.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte elektrickým šlehačem pevný sníh. Žloutky s cukrem šlehejte několik minut, až se cukr rozpustí a hmota nabude a zbělá. Na nízké obrátky pak zapracujte čokoládu, kakao a mleté ořechy a nakonec stěrkou opatrně po částech vyšlehaný sníh.
- Nalijte do připravené formy a pečte 25 až 30 minut při 170 °C, střed může zůstat trochu měkký, po vychladnutí ještě zpevní. Podobně jako u brownie jde o to, abyste korpus nepřesušili. Nechte 20 minut vychladnout ve formě, poté z ní koláč uvolněte a nechte dochladnout na mřížce.
- Smetanu přiveďte k varu, přidejte do ní dílky čokolády a za občasného míchání nechte rozpustit. Vmíchejte vanilku a sůl.
- Mezitím nasucho na pánvi za občasného míchání opražte ořechy, až se rozvoní a popraská jim slupka. Přemístěte je do utěrky, zabalte je v ní jako do měšce a třením zbavte slupek. Ve výkonném mixéru pak rozmixujte na co nejhladší krém. Podle potřeby sundávejte hmotu ze stěn mixéru stěrkou a zřeďte asi polovinou čokoládové smetany – mixování s tekutinou pomůže hladší struktuře. Smíchejte se zbytkem smetany a nechte vychladit.
- Vychladlý krém šlehačem vyšlehejte na pevný krém, který jen tak lžící nebo pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou naneste na vychladlý korpus. Poprašte kakaem a dozdobte sekanými oříšky nebo třeba jedlými květy.
Tip: Krému je poměrně dost, takže ho můžete připravit jen z poloviny, případně korpus jednou prokrojit a promazat, skvěle se doplní i s výraznějším džemem (rybízový, meruňkový). Případně korpusy upečte rovnou dva a z koláče vytvořte poctivý čokoládový dort.