Je dost dobře možné, že vás do provincie S’-čchuan podobně jako jinam do Číny nevyláká ani tamní domácí méďa panda. Tudíž jedno z nejtradičnějších sečuánských pouličních jídel, dan dan nudle, nikdy neochutnáte v originále. Není problém, skutečně skvělé dan dan si totiž uděláte i doma.
S ulicí, kde je tohle jídlo doma, je spojen dokonce i název. „Dan dan“ je název tyče, kterou pouliční prodavači nosili přes rameno a na jejímž jednom konci měli nádobu s nudlemi a na druhém nádobu s omáčkou. V případě zájmu kolemjdoucích zastavili, nabrali z každého konce a mohlo se podávat.
Přípustné variace surovin:
- Black bean sauce – pokud neseženete, lze s přivřením oka nahradit hoisin omáčkou
- Sezamová pasta – ideální je čínská sezamová pasta, která je z pražených semínek, a tedy fantasticky aromatická, lze ale využít i tahini v kombinaci se sezamovým olejem. Přípustnou a skvělou variantou je pak i arašídové máslo
- Čínský ocet – černý rýžový ocet Chinkiang je u nás už dobře k sehnání, lze ho ale v nouzi nahradit klasickým rýžovým octem
Rychlé asijské nudle s mletým masem Dan dan mian
Na 4 porce potřebujete:
- 1 lžíce oleje
- 3 až 4 cm zázvoru
- 300 až 400 g mletého vepřového masa
- 1 lžička chilli vloček (nemusí být)
- 2 lžíce Shaoxing vína / suchého sherry
- 2 lžičky čínské pasty z černé sóji (black bean sauce) nebo hoisin omáčky
- 1 lžička tmavé sójové omáčky (superior dark soy sauce)
- 1 až 2 lžíce sójové omáčky (regular/light soy sauce)
- 500 g čínských bezvaječných nudlí (ideálně Beijing style)
- Sůl
Na omáčku:
- 2 lžíce tahini / čínské sezamové pasty / arašídového másla
- 2 lžičky sezamového oleje
- 3 až 4 lžíce sójové omáčky
- 1 až 2 lžíce černého čínského octa
- 2 lžičky cukru
- 1 až 2 lžičky mletého sečuánského pepře
- 100 ml chilli oleje včetně sedimentu
- 2 velké stroužky česneku, jemně nastrouhané
- 250 až 400 ml kuřecího/zeleninového vývaru / vody z těstovin
Volitelně k podávání (vizte níže):
- Sekané pražené solené arašídy
- Kvašená zelenina
- Jarní cibulka, čerstvý koriandr
- Blanšírovaná zelená zelenina
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Připravte si všechny suroviny na pracovní plochu – nakrájejte jarní cibulku a kvašenou zeleninu (zde kysané zelí), nasekejte pražené arašídy a najemno pokrájejte zázvor.
- V prostorné misce smíchejte všechny ingredience na omáčku kromě vývaru, tekutinu dolijete nakonec co nejteplejší.
- Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Máte-li vývar, přiveďte ho k varu a udržujte horký.
- Ve woku nebo pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte zázvor. Až ztratí štiplavou vůni, přidejte mleté maso a restujte, dokud nezíská místy hnědou opečenou krustu. Přidejte chilli, prohoďte s masem, deglazujte wok Shaoxing vínem a nechte odpařit. Přidejte pastu black bean sauce a sójové omáčky a chviličku restujte, dokud se tekutina neodpaří. Přesuňte do misky a udržujte v teple.
- Zalijte omáčkové ingredience v misce vývarem nebo vodou z těstovin a pořádně promíchejte. Množství tekutiny upravte podle toho, jestli chcete nudle spíše sušší, nebo trochu víc plovoucí.
- Omáčku rovnoměrně rozdělte do misek, do omáčky vložte nudle a na nudle nasypte orestované maso. Posypte libovolně jarní cibulkou, koriandrem a praženými arašídy a přidejte trochu zdravého zeleného v podobě bok choy či brokolice a kvašenou zeleninu (vizte níže). Vše důkladně promíchejte a podle preferencí dolijte trochou horké vody nebo vývaru, máte-li rádi nudle s trochou více omáčky.
S čím nudle podávat: Tradičně se nudle jedí s nakládanou indickou/čínskou hořčicí „mustard greens“, ale výborně poslouží i domácí kvašená zelenina nebo klidně kysané zelí. Doporučujeme přidat také blanšírovanou (krátce povařenou a ve studené vodě zchlazenou) zelenou zeleninu jako baby špenát, bok choy (pak choi) nebo klasickou či čínskou brokolici.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová