Je dost dobře možné, že vás do provincie S’-čchuan podobně jako jinam do Číny nevyláká ani tamní domácí méďa panda. Tudíž jedno z nejtradičnějších sečuánských pouličních jídel, dan dan nudle, nikdy neochutnáte v originále. Není problém, skutečně skvělé dan dan si totiž uděláte i doma.

S ulicí, kde je tohle jídlo doma, je spojen dokonce i název. „Dan dan“ je název tyče, kterou pouliční prodavači nosili přes rameno a na jejímž jednom konci měli nádobu s nudlemi a na druhém nádobu s omáčkou. V případě zájmu kolemjdoucích zastavili, nabrali z každého konce a mohlo se podávat. 

Přípustné variace surovin:

  • Black bean sauce – pokud neseženete, lze s přivřením oka nahradit hoisin omáčkou
  • Sezamová pasta – ideální je čínská sezamová pasta, která je z pražených semínek, a tedy fantasticky aromatická, lze ale využít i tahini v kombinaci se sezamovým olejem. Přípustnou a skvělou variantou je pak i arašídové máslo
  • Čínský ocet – černý rýžový ocet Chinkiang je u nás už dobře k sehnání, lze ho ale v nouzi nahradit klasickým rýžovým octem

Rychlé asijské nudle s mletým masem Dan dan mian

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 lžíce oleje
  • 3 až 4 cm zázvoru
  • 300 až 400 g mletého vepřového masa
  • 1 lžička chilli vloček (nemusí být)
  • 2 lžíce Shaoxing vína / suchého sherry
  • 2 lžičky čínské pasty z černé sóji (black bean sauce) nebo hoisin omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky (superior dark soy sauce)
  • 1 až 2 lžíce sójové omáčky (regular/light soy sauce)
  • 500 g čínských bezvaječných nudlí (ideálně Beijing style)
  • Sůl

Na omáčku:

  • 2 lžíce tahini / čínské sezamové pasty / arašídového másla
  • 2 lžičky sezamového oleje 
  • 3 až 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 až 2 lžíce černého čínského octa 
  • 2 lžičky cukru
  • 1 až 2 lžičky mletého sečuánského pepře
  • 100 ml chilli oleje včetně sedimentu
  • 2 velké stroužky česneku, jemně nastrouhané
  • 250 až 400 ml kuřecího/zeleninového vývaru / vody z těstovin

Volitelně k podávání (vizte níže):

  • Sekané pražené solené arašídy
  • Kvašená zelenina
  • Jarní cibulka, čerstvý koriandr
  • Blanšírovaná zelená zelenina
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Připravte si všechny suroviny na pracovní plochu – nakrájejte jarní cibulku a kvašenou zeleninu (zde kysané zelí), nasekejte pražené arašídy a najemno pokrájejte zázvor.
  2. V prostorné misce smíchejte všechny ingredience na omáčku kromě vývaru, tekutinu dolijete nakonec co nejteplejší.
  3. Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Máte-li vývar, přiveďte ho k varu a udržujte horký.
  4. Ve woku nebo pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte zázvor. Až ztratí štiplavou vůni, přidejte mleté maso a restujte, dokud nezíská místy hnědou opečenou krustu. Přidejte chilli, prohoďte s masem, deglazujte wok Shaoxing vínem a nechte odpařit. Přidejte pastu black bean sauce a sójové omáčky a chviličku restujte, dokud se tekutina neodpaří. Přesuňte do misky a udržujte v teple.
  5. Zalijte omáčkové ingredience v misce vývarem nebo vodou z těstovin a pořádně promíchejte. Množství tekutiny upravte podle toho, jestli chcete nudle spíše sušší, nebo trochu víc plovoucí.
  6. Omáčku rovnoměrně rozdělte do misek, do omáčky vložte nudle a na nudle nasypte orestované maso. Posypte libovolně jarní cibulkou, koriandrem a praženými arašídy a přidejte trochu zdravého zeleného v podobě bok choy či brokolice a kvašenou zeleninu (vizte níže). Vše důkladně promíchejte a podle preferencí dolijte trochou horké vody nebo vývaru, máte-li rádi nudle s trochou více omáčky.

S čím nudle podávat: Tradičně se nudle jedí s nakládanou indickou/čínskou hořčicí „mustard greens“, ale výborně poslouží i domácí kvašená zelenina nebo klidně kysané zelí. Doporučujeme přidat také blanšírovanou (krátce povařenou a ve studené vodě zchlazenou) zelenou zeleninu jako baby špenát, bok choy (pak choi) nebo klasickou či čínskou brokolici.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová