Domácí přípravou amerických cookies docílíte skvělého výsledku bez zbytečných ingrediencí navíc. Čokoládu i ořechy obměňujte dle své chuti a jen dbejte na odležení těsta a správnou dobu pečení. Šťastlivci, pro které sušenky přichystáte, budou z výsledku velmi nadšeni.

Čokoládové cookies se mohou zdát po vyjmutí z trouby zprvu nedopečené, nenechte se však ošálit a zbytečně je nepřepečte. Při odpočinku na plechu ještě trošku ztuhnou. Je důležité, aby uvnitř zůstaly měkké a zvenčí při zakousnutí lehce křuply, podobně jako sušenky snickerdoodle.

Nejlepší čokoládové cookies s ořechy

Na 14 sušenek potřebujete:

  • 100 g másla
  • 120 g přírodního třtinového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 180 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 50 g pekanových či jiných ořechů

Postup

  1. Máslo s cukrem vyšlehejte v míse robota (přibližně 5 až 7 minut) do krémové konzistence. Pak přidejte vejce rozmíchané s vanilkovým extraktem a ještě asi 3 minuty šlehejte.
  2. Mouku prosejte se špetkou soli a sodou do mísy a po částech zašlehejte k máslové směsi. Nakonec pomocí stěrky vmíchejte nahrubo nasekanou čokoládu a pekanové ořechy.
  3. Těsto v míse přikryjte fólií a vložte alespoň na 3 hodiny (nebo přes noc) do lednice. Po vyndání jej nechte pár minut povolit.
  4. Rozdělte těsto na 14 stejně velkých kousků, každý o přibližné hmotnosti 50 gramů. Z kousků vytvarujte koule o průměru 3 až 4 cm, které mohou ještě lehce vyčnívat do výšky.
  5. Dva plechy vyložte pečicím papírem a na každý rozložte s dostatečným rozestupem 7 koulí tak, aby měly prostor se roztéct na tvar sušenek.
  6. Pečte při 170 °C 12 až 15 minut podle jejich skutečné velikosti. Sušenky se roztečou do typického kulatého tvaru, zvenčí budou zlehka křupavé a uprostřed stále měkké.
  7. Nechte je na plechu 5 až 10 minut odpočinout, ještě trochu ztuhnou. Poté je přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  8. Cookies uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě a spotřebujte nejlépe do 3 až 5 dnů, což zaručeně nebude problém.

Tipy & triky

  • Část mouky do těsta můžete nahradit kakaem a získat tak sušenky ve tmavé variantě. V takovém případě dobře funguje poměr 150 gramů mouky a 30 g kakaa.
  • Do cookies můžete přidat jen nasekanou čokoládu nebo – stejně jako my – část nahradit ořechy pro ještě zábavnější a křupavější chuť.
  • Podle oblíbenosti přidejte čokoládu hořkou, mléčnou nebo bílou, stejně tak zvolte oblíbený druh ořechů.