Ústřice Rockefeller vznikly v kultovní restauraci Antoine’s v New Orleansu už v 19. století. Legenda praví, že pokrm vzešel z nouze, když byl nedostatek šneků a jako náhrada byly použity místní ústřice.

Recept je pojmenován po Johnu D. Rockefellerovi, který byl v té době nejbohatším Američanem – ústřice vždycky byly a budou synonymem luxusu. Přesný recept ve skutečnosti není znám a existuje nespočet variant, jak tento předkrm připravit. Po receptech na hřebenatky, krevetyslávky můžete v našich suchozemských podmínkách vyzkoušet další plod moře.

Zapečené ústřice Rockefeller

Na 10 ústřic potřebujete:

  • 10 ks syrových ústřic
  • 1 lžíce másla 
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce bílého vína
  • 100 ml 30% smetany
  • 30 g čerstvého špenátu
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl & pepř

Na krustu:

  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1,5 lžíce panko strouhanky
  • 1 lžíce sekané čerstvé plocholisté petrželky
  • cca 500 g hrubé soli (k pečení)

K podávání: 

  • citrony
  • tabasco
  • bílé pečivo

Postup

  1. Schránky ústřic musí být pevně zavřené, plné vody a vonět mořem. V našem receptu sice projdou tepelnou úpravou, ale pokud se vám některá nezdá, oželte ji. Nejprve ústřice omyjte a pak schránku krátkým pevným nožem otevřete (ústřicový nůž bývá přibalen). Maso odřízněte od schránky, ale nechte ho v ní. Do vhodného pekáče nebo zapékací mísy nasypte sůl, ve které budete později ústřice pohodlně péct. 
  2. Na pánvi na lžíci másla orestujte najemno nasekanou šalotku a plátky česneku. Asi po minutě přidejte bílé víno a nechte ho varem odpařit. Pak do pánve nalijte smetanu, provařte a do ní zamíchejte najemno nasekané špenátové listy. Pánev dejte ze sporáku a po chvilce do horké omáčky zamíchejte žloutek a lžíci strouhaného parmazánu. Omáčku opepřete čerstvě mletým pepřem a případně dosolte (ne příliš, maso ústřic je přirozeně slané). 
  3. V misce smíchejte druhou lžíci parmazánu se strouhankou a nasekanou petrželkou. 
  4. Poloviny ústřic posaďte do soli, ta pomůže při pečení, aby držely. Na každou rozdělte špenátovou zapékací směs a tu posypte sypkou směsí z parmazánu, strouhanky a petržele. 
  5. Ústřice dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C cca na deset minut. Poté teplotu zvyšte na 210 °C a ústřice dopečte dozlatova dalších asi sedm minut.
  6. Podávejte s citronem a tabascem na zakápnutí a bílým pečivem.