Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
V čem může být ječná bábovka jiná než bábovka z klasické pšeničné mouky? Rozdíl poznáte na první ochutnání. Kromě chuti je totiž taková bábovka velice kyprá a s křupavým okrajem.
Právě díky zmiňovaným vlastnostem používaly naše (pra)babičky na lívance výhradně ječnou mouku. Ty kynuté, samozřejmě. Byly uvnitř pěkně vláčné a nadýchané a jejich povrch se krásně vypekl do křupava. Proto, pokud vám mouka zbude a neupečete z ní další bábovku, vyzkoušejte právě lívance nebo vafle. Tato specifická mouka si zaslouží návrat do našich kuchyní.
Na 1 bábovku potřebujete:
- 100 g čokolády s obsahem kakaa 70 %
- 100 g másla
- 3 vejce
- 160 g třtinového cukru
- Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- Šťáva z 1 pomeranče – asi 70 ml
- 150 g bílého jogurtu
- 350 g ječné celozrnné mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 60 g mletých mandlí
- Špetka soli
- Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Čokoládu nalámejte a s máslem ji rozpusťte ve vodní lázni.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přilijte zchladlou čokoládu s máslem, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, jogurt a promíchejte.
- Do mísy vsypte mouku, kypřicí prášek, mleté mandle a špetku soli a důkladně promíchejte.
- Těsto přendejte do připravené formy. Pečte při 180 °C 45 až 50 minut. Po upečení nechte trochu zchladnout a vyklopte na talíř.
Tipy k přípravě a servírování:
- Ječná mouka má tendenci vytvářet křupavější povrch. Pokud chcete dosáhnout změkčení, zapněte troubu na program pečení s párou nebo dejte do trouby plecháček s vodou.
- Bábovka skvěle chutná druhý den, kdy se hezky rozleží a chutě se propojí.