Rýžový nákyp, tomu říkáme pořádné retro! Určitě si každý z nás na tento pokrm ze školních let pamatuje. Chtěli bychom vám ukázat, že to jde i lépe než s kompotovanými broskvemi či našedlými švestkami, protože by byla hrozná škoda na tento skvělý dezert zanevřít.

Jak tedy z takto na první pohled obyčejného a nevzhledného pokrmu vykouzlit prvotřídní dezert? Stačí přidat pár kvalitních ingrediencí. Místo klasické rýže použijte kulatozrnnou Arborio, která je na podobná jídla nejvhodnější. Dále vsaďte na pravou vanilku, čerstvé ovoce a javorový sirup, který celý pokrm krásně ovoní, nakonec přidejte výbornou sněhovou čepici a garantujeme vám, že se po něm u vás doma jen zapráší!

Rýžový nákyp s malinami, javorovým sirupem a sněhem

Na pekáček o rozměru cca 20 x 12 cm potřebujete:

  • 350 g mléka
  • 120 g rýže Arborio 
  • 220 g malin
  • 1/3 lžičky mleté vanilky či 1 vanilkový lusk
  • 60 g javorového sirupu 
  • 40 g másla
  • 2 vajíčka 
  • 30 g krupicového cukru

Na sněhovou čepici:

  • 3 bílky
  • 120 g krupicového cukru

Postup

  1. Rýži propláchněte studenou vodou, nasypte do hrnce, přidejte mléko a mletou vanilkou a na mírném ohni za občasného míchání pomalu zahřívejte. Přiveďte k varu a vařte do té doby, než rýže změkne a nevznikne hustá kaše. Odstavte z plotny, vmíchejte máslo a 20 g javorového sirupu a nechte vychladnout. 
  2. Mezitím připravte maliny. 150 g nasypte do kastrůlku, přidejte javorový sirup a pomalu zahřívejte. Přiveďte k varu a vařte do doby, až maliny zcela změknou a vznikne hustá omáčka, trvá to cca 10 minut. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  3. Jakmile je rýžová kaše i maliny vychladlé, předehřejte troubu na 170 °°C a malý pekáček o rozměru 20 x 12 cm vymažte máslem. K vajíčkům přidejte cukr a vyšlehejte je do nadýchané a světlé pěny, trvá to několik minut. Jakmile jsou vyšlehaná, přidejte k nim vychladlou rýžovou kaši a rychle zašlehejte. 
  4. Polovinu nadýchané směsi přelijte do připraveného pekáčku, zalijte malinovou omáčkou a poklaďte zbylými malinami. Přelijte druhou polovinou, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na cca 40 až 50 minut. 
  5. Když je nákyp téměř upečený, připravte sněhovou čepici. Do teplovzdorné velké mísy na šlehání nasypte cukr a bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Směs neustále míchejte, jinak by se bílky uvařily. Směs zahřívejte, dokud bílky lehce nezbělají a nenapění se, trvá to dalších asi 5 minut. Cukrové krystalky by se ve směsi měly zcela rozpustit, to poznáte tak, že když promnete trochu bílků mezi prsty, je směs hladká a velmi lepkavá. Pokud máte doma potravinový teploměr, směs by měla dosáhnout 71 °C.
  6. Vyjměte mísu z vodní lázně začněte na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca 10 minut, dokud není sníh i šlehací mísa opět studená. Sníh by měl být krásně lesklý, tahavý, a tak hustý, že ani nelze oklepat z metličky. 
  7. Hotový upečený nákyp ozdobte připraveným sněm a opalte flambovací pistolí. Pokud ji doma nemáte, vložte nákyp zpět do trouby, zapněte funkci gril a sníh lehce ogrilujte.