Pad kra pao je extrarychlý, jednoduchý, a navíc velice chutný fastfood z Thajska. Až se vám přejí pad thai a budete ve skluzu s časem, vyzkoušejte toto podstatně méně známé, ale stejně dobré a variabilní jídlo.
Maso s bazalkou máte hotové do dvaceti minut i s přílohou a použít můžete jak hovězí, tak vepřové, krůtí či kuřecí. Díky použití mleté varianty stačí masu jen krátká tepelná úprava, a přitom si zachovává šťavnatost (to samozřejmě platí především pro tučnější hovězí a vepřové). Do základu lze přidat i více zeleniny (já dávám nejčastěji brokolici, papriku nebo lusky, vše buď orestuji rovnou se šalotkou, nebo, když mám více času, povařím stranou a do jídla přidám až na závěr).
Pad kra pao (thajské mleté hovězí s bazalkou a rýží)
Na 4 porce potřebujete:
- 2 až 3 lžíce řepkového oleje
- 3 šalotky / 1 cibule
- 8 stroužků česneku
- 2 a víc chilli papriček (nejlépe birds eye)
- 600 g mletého masa (hovězí, vepřové, krůtí či kuřecí)
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- ½ lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru či medu
- ⅓ hrnku vody
- 2 hrsti thajské bazalky (nebo indické/posvátné či klasické bazalky)
K podávání:
- 1 hrnek jasmínové rýže
- sůl
- 4 vejce
Postup
- Rýži pořádně propláchněte a dejte ji pod pokličkou vařit s 2,5 hrnku osolené vody.
- Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej a asi dvě minuty na něm opékejte najemno pokrájenou šalotku, nasekaný česnek a chilli zbavené semínek. Přidejte maso a zprudka restujte, až ze všech stran zhnědne a trochu se opeče. Maso u toho rozdělujte vařečkou na menší kousky.
- Mezitím smíchejte všechny omáčky (nebojte se této kombinace, funguje výborně, podobně jako u kuřete tří hrnků) s cukrem a vodou. Opečené maso touto směsí zalijte a prohřívejte tak dlouho, až zhoustne, zredukuje se a lehce zkaramelizuje.
- Vmíchejte lístky bazalky, kterou opravdu nešetřete, a podávejte s rýží a osoleným volským okem.