Pad kra pao je extrarychlý, jednoduchý, a navíc velice chutný fastfood z Thajska. Až se vám přejí pad thai a budete ve skluzu s časem, vyzkoušejte toto podstatně méně známé, ale stejně dobré a variabilní jídlo.

Maso s bazalkou máte hotové do dvaceti minut i s přílohou a použít můžete jak hovězí, tak vepřové, krůtí či kuřecí. Díky použití mleté varianty stačí masu jen krátká tepelná úprava, a přitom si zachovává šťavnatost (to samozřejmě platí především pro tučnější hovězí a vepřové). Do základu lze přidat i více zeleniny (já dávám nejčastěji brokolici, papriku nebo lusky, vše buď orestuji rovnou se šalotkou, nebo, když mám více času, povařím stranou a do jídla přidám až na závěr).

Pad kra pao (thajské mleté hovězí s bazalkou a rýží)

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 až 3 lžíce řepkového oleje
  • 3 šalotky / 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 a víc chilli papriček (nejlépe birds eye)
  • 600 g mletého masa (hovězí, vepřové, krůtí či kuřecí)
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • ½ lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru či medu
  • ⅓ hrnku vody
  • 2 hrsti thajské bazalky (nebo indické/posvátné či klasické bazalky)

K podávání:

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • sůl
  • 4 vejce

Postup

  1. Rýži pořádně propláchněte a dejte ji pod pokličkou vařit s 2,5 hrnku osolené vody.
  2. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej a asi dvě minuty na něm opékejte najemno pokrájenou šalotku, nasekaný česnek a chilli zbavené semínek. Přidejte maso a zprudka restujte, až ze všech stran zhnědne a trochu se opeče. Maso u toho rozdělujte vařečkou na menší kousky.
  3. Mezitím smíchejte všechny omáčky (nebojte se této kombinace, funguje výborně, podobně jako u kuřete tří hrnků) s cukrem a vodou. Opečené maso touto směsí zalijte a prohřívejte tak dlouho, až zhoustne, zredukuje se a lehce zkaramelizuje.
  4. Vmíchejte lístky bazalky, kterou opravdu nešetřete, a podávejte s rýží a osoleným volským okem.